Wil de echte opstaan? Britt  de vele gezichten van britt dekker

Ze liet zich voor haar vorige Talpa-contract betalen in de vorm van een wedstrijdpaard, en zweert bij koude friet en dito koffie. Maar achter haar imago van dom blondje blijkt een slimme zakenvrouw schuil te gaan. Vriend en vijand over de markante presentatrice.

DE BITCH

Onder meer Marc-Marie Huijbregts vertelde recent dat Britt Dekker ‘heel onaardig’ zou zijn in het echt. Televisierecensente Angela de Jong schreef al eerder dat ze Dekker een ‘act’ vindt. Cabaretier Najib Amhali, met wie ze Wie van de Drie? doet, kan zich er niks bij voorstellen dat Dekker onaardig zou zijn. “Ik weet wel hoe dat soort verhalen zich verspreiden. Zelf ben ik weleens een pompstation binnengelopen en hoorde ik: ‘Op tv kijk je blijer’. Ja vriend, ik had net gehoord dat een vriend uit het leven is gestapt. Dát weten mensen niet, maar daarna denken ze wel precies te weten hoe jij in elkaar steekt.” Klaverdijk, verbaasd: “Heeft Marc-Marie dat écht gezegd, terwijl zij elkaar kennen van De Wereld Draait Door? Wat gek om te horen. Britt heeft er juist een hekel aan als BN’ers lelijk doen tegen hun fans. Zapp Sport doet ze omdat ze het contact met die kinderen zo leuk vindt.” Amhali moet wel zeggen dat hij Britt af en toe achter het behang wil plakken. “Dan heb ik in de kleedkamer iets aan haar verteld, en gaat ze dat in de uitzending vertellen. ‘Dat zei je toch net?’, zegt ze dan verbaasd. Ja, tegen jou, niet tegen heel Nederland!”

MICHELLA KOX ‘Ik had dit niet gedacht, maar ik zou willen dat ik zo slim was als Britt’

HET GROTE HART

“In Echte Meisjes in de Jungle hebben Britt en ik behoorlijk wat gevechtjes met elkaar gehad”, vertelt realityster Michella Kox. “We hebben daarna ook geen contact gehouden. Maar toen mijn hond vorig jaar overleed, kreeg ik ineens een berichtje van haar om me te condoleren. Dat vond ik zó ontzettend lief. Ik ben daardoor echt anders over haar gaan denken.” “Ik denk dat ik Britt voor het eerst heb gezien bij een programma van Paul de Leeuw”, vertelt visagiste Natasha Klaverdijk. “Daarna vroeg ze om mijn nummer, omdat ze me aardig vond, zei ze. Sindsdien doe ik altijd haar make-up, al elf jaar. Ze heeft ook al die tijd dezelfde manager, en ook haar vaste styliste Saskia van der Linden gaat al een tijdje mee. Heeft Britt een opdracht, dan vraagt ze of wij die dag kunnen. Kan een van ons niet, dan moet het op een ander moment. Ze verzet liever dan dat ze iemand anders belt.”

HET SLIMME BLONDJE

“Ik herinner me nog dat ze in Echte Meisjes in de Jungle riep dat Nelson Mandela een Bekende Surinamer was”, aldus Amhali. “Ik kon alleen maar denken: o my God. Maar als je haar nu in talkshows ziet… Zo dom is ze echt niet. Ik hoorde ook van haar dat er een megaverhaal over The Voice of Holland zat aan te komen toen niemand het daar nog over had. Ze had zelfs al namen. Of de verhalen kloppen, moeten we natuurlijk nog zien. Maar alles wat Britt zei, is naar buiten gekomen.” “In de jungle was ze een beetje dommig, maar dat vind ik absoluut niet meer”, zegt Michella Kox. “Ik zag haar laatst bij VI Vandaag en dan zit daar ineens een wijze vrouw. Tien jaar geleden had ik niet gedacht dat ik dit zou zeggen, maar: ik zou echt willen dat ik zo slim was als Britt. En op haar tv-carrière kan ik ook alleen maar jaloers zijn.”

DE SLODDERVOS

“In het huis dat ze met haar vriend deelt, heeft Britt één kamer die helemaal voor haar is”, vertelt Natasha Klaverdijk. “Als je daar binnenkomt, weet je niet wat je ziet. Die is helemaal volgestouwd met weet ik veel wat allemaal. Soms ruimt ze op en dan ziet het er heel kort goed uit. Max, haar vriend, heeft gezegd dat hij met haar trouwt als ze netjes wordt. Dat ziet ze niet gebeuren en ik eigenlijk ook niet. Een tijd geleden vroeg iemand of hij na opnames met haar mocht meerijden naar Amsterdam. ‘Ik zou wel willen, maar dat lukt niet’, antwoordde Britt, tot verbazing van die ander. Ze heeft best een grote auto, maar die zat helemaal vol. Ik geloof dat ze er zelfs hooibalen in had liggen. En alles gaat door elkaar, hè. Dure merkkleding en spullen waar de stront nog aan zit – het maakt haar allemaal niet uit.”

DE INSPIRATOR

“Terwijl mijn man Erland en ik nu met Britt samenwerken bij SBS6, heeft onze dochter haar eerder ontmoet”, vertelt presentatrice Wendy van Dijk. “Lizzy en zij deelden een liefde voor paarden en daaruit is een mooie vriendschap ontstaan. Dat ze bijna twintig jaar schelen, speelt geen enkele rol. ‘Ik herken de manier van Lizzy’s denken’, zegt Britt dan. Britt is ook echt een voorbeeld geworden. Toen ze aan de voorbereidingen voor de film Silverstar begon, vroeg Lizzy of ze geen rol voor haar kon bedenken. Lizzy kreeg inderdaad een rol en dat beviel zo goed dat ze nu actrice wil worden. Britt laat haar zien dat je je dromen kunt waarmaken. Al wil Lizzy ook nog steeds heel graag een boerderij met veel dieren.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

DE CULINAIRE BARBAAR

Dekker schokte Nederland al eens door te onthullen dat friet de belangrijkste bouwsteen van haar dieet is. Klaverdijk voegt daar een niet onbelangrijk detail aan toe: die friet is bij voorkeur… koud. “En niet alleen de friet, hè? Ook koffie vindt ze het allerlekkerst als die al helemaal is afgekoeld. Dat geeft nog weleens problemen bij opnames. Dan wordt er vooraf in de kleedkamer eten gebracht en neemt ze drie frietjes en een halve slok. Na de show heeft de gastvrouw dan alles netjes opgeruimd, terwijl Britt het expres had laten staan. Tegenwoordig zetten we er met grote letters bij: ‘Niet weggooien, Britt wil dit koud.’ En ja, dan werkt ze na afloop echt een bord kleffe, koude friet naar binnen.”

DE ZAKENVROUW

NATASHA KLAVERDIJK ‘Na de opnames werkt ze een bord kleffe, koude friet naar binnen’

“Wat ik in haar bewonder, is dat Britt naast televisie nog zo’n passie heeft”, zegt Wendy van Dijk. “Als zij op dat paard zit en lekker in galop gaat, is ze even alles vergeten. Dat is wel fijn als je zo veel doet als zij. Een film, Paardenpraat op YouTube, haar televisiewerk, en dan heeft ze nog allerlei ideeën. Het is erg knap.” “Ik stond er nogal van te kijken toen ik hoorde hoe ze haar auto heeft gekocht”, vertelt Najib Amhali. “Ze heeft hetzelfde merk als ik. Blijkbaar is ze naar binnen gelopen bij de dealer en heeft ze gezegd: ‘Ik wil deze en daar betaal ik dit voor, want anders hoeft het niet.’ Dat moest ik ook proberen, zei ze. Nou, dat heb ik ook, maar bij mij reageerde de dealer heel anders. ‘Dan gaat het helaas niet door, mijnheer Amhali.’”

TV Voor het Blok, NPO 3, zaterdag

TV Code van Coppens: De Wraak van de Belgen, SBS6, zaterdag

Britt Dekker over hoe een telefoontje van John de Mol haar leven redde. VERONICASUPERGUIDE.NL /BRITT

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen