Winter wandelland

Een goed begin is het halve werk, dus gaan we 2022 gezond van start met een uitwaaisessie in de sprookjesachtige winternatuur. Wandelschoenen aan en gáán!

1 Langzaam, maar zeker

NAAM: Trage Tocht Meijendel

LENGTE: 13 km

STARTPUNT: Wassenaar

ROUTE: gratis te downloaden via wandelzoekpagina.nl

BIJZONDER: een van Nederlands fijnste musea, Museum Voorlinden, ligt vlak bij de route. Naast de schitterende kunstwerken – tot 13 februari bewonder je er werk van Picasso en Giacometti – is ook de omliggende Piet Oudolftuin een bezoekje meer dan waard. Zelfs in de winter (voorlinden.nl).

Allereerst iets over het type wandeling: een Trage Tocht is een (rond)wandelroute met zandpadgarantie, want minimaal zeventig procent van de tocht is onverhard. Stevige wandelschoenen zijn dan ook een must. Zeker bij deze route die leidt door het waterwingebied bij Meijendel. Het is een ongekend populair stuk natuur, maar zelfs in deze duinen kun je in alle stilte uitwaaien, want het gebied Kijfhoek en

Bierlap is onverwacht rustig. De reden? Je hebt er een dagkaartje (€ 2) nodig van Het Zuid-Hollands Landschap. Bestel het simpel en snel via dunea.nl en je krijgt toegang tot een sprookjesachtig wandelwalhalla met mulle zandpaden, hoge duintoppen, duinpannen, glinsterende meertjes, grillig gevormde bomen en uitzicht op zee. Wie even speurt, ontwaart zelfs de Pier van Scheveningen in de verte.

2 Van bos naar bistro

Muts op, sjaal om en lekker stappen door bos en over land

NAAM: Trage Tocht Leersum-Doorn

LENGTE: 19 km

STARTPUNT: Leersum

ROUTE: gratis te downloaden via wandelzoekpagina.nl

BIJZONDER: prachtige boswandeling over heuvels en landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug. Kers op de taart is het eindpunt: culinair landgoed Parc Broekhuizen (parcbroekhuizen.nl).

Heuvels en doorkijkjes, bos en grasland, uilen en paddenstoelen, landgoederen en een uitkijktoren. Deze wandeling brengt je langs alle hoogtepunten van de Utrechtse Heuvelrug. Heuveltje op, heuveltje af, de wandeling begint met een uitstekende warming-up voor een tocht door de uitgestrekte Kaapse Bossen. De afwisseling zit hem in de doorkijkjes en vergezichten die het beklimmen van de uitzichtpunten meer dan de moeite waard maken. Bijvoorbeeld bij de graftombe van Nellestein op de Donderberg, bij de St. Helenaheuvel en het panorama bij uitzichttoren De Kaap. De 25 meter hoge toren staat op een heuvel, waardoor je vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug aan je voeten hebt liggen en van de Amerongse berg tot aan de Dom kijkt. Halverwege de route verruil je de bossen voor de historische Postweg. Ooit een trambaan, nu een onverharde beukenlaan die naar de landgoederen Sandenburg en Broekhuizen leidt.

Het landhuis waarin een boutiquehotel zit, wordt omgeven door parkachtige tuinen in Engelse landschapsstijl. Het stijlvolle restaurant Voltaire bevindt zich ook in het landhuis. In de monumentale boerderij vind je Bistro Lof.

3 Van Veluwe tot vestingstad

NAAM: OV-Stapper Elburg

LENGTE: 14,4 km

STARTPUNT: Nunspeet

ROUTE: gratis te downloaden via wandelnet.nl

BIJZONDER: de wandeling eindigt in het middeleeuwse Hanzestadje Elburg. Dit is de perfecte plek om op te warmen met een kop koffie in de schenkerij van De Plantage (deplantage-elburg.nl) of met een borrel in ‘t Olde Regthuys (olderegthuyselburg.nl).

Waarom kiezen als je het allemáál kunt krijgen? Deze OV-Stapper wisselt moeiteloos tussen boerenland, bos en beek, doorkruist landgoederen en loopt langs het water van de voormalige Zuiderzee. De route piekt al vroeg: op het Veluwetransferium bevindt zich een dertig meter hoge uitkijktoren met uitzicht over het Centraal Veluws Natuurmassief en – op heldere dagen – het glinsterende water van het Veluwemeer. Wist je dat de Veluwe tot ver in de negentiende eeuw een kaal, woest gebied was? De bossen die we er vandaag de dag zien werden destijds aangeplant om een einde te maken aan de vele zandverstuivingen. Zodra het landschap weidser wordt, stuit je op de oevers van het Veluwemeer en scheren gakkende ganzen over je hoofd. In de zomer is dit een watersportwalhalla, maar met een beetje mazzel is het binnenkort een wintersportbestemming en kan de befaamde Veluwemeertocht worden geschaatst. Na het lieflijke landgoed Klarenbeek krijg je snel het eindpunt in het vizier: het vissersstadje Elburg. Zonde om hier meteen op de bus te springen, liever struin je nog even door de romantische straatjes van het ommuurde vestingstadje.

4 Laat het los

NAAM: Hondenloslooproute bij

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

De Roestelberg

LENGTE: 4.5 km

STARTPUNT: Loonse en Drunense Duinen bij Udenhout

ROUTE: volg de blauwe bordjes met honden-symbool, natuurmonumenten.nl

BIJZONDER: op deze route mag de hond heerlijk rennen, spelen en ravotten.

In een van de grootste zandbakken van West-Europa voelt iedereen zich weer kind. We hebben het natuurlijk over de Loonse en Drunense Duinen met de beeldende bijnaam de Brabantse Sahara. Hier gaat de wandeling steevast over heide en door bos om uiteindelijk het weidse duinlandschap te betreden. En omdat de wind hier vrij spel heeft, is dit een continu veranderend landschap waar het stuifzand zich in metershoge duinen ophoopt. Zin in wandelen, klimmen, hollen en ravotten? Wees welkom, want zelfs de hond mag los en trekt een sprintje over de zandvlakte waar het hondenspeelkwartier al in volle gang is. Na het ploegen door het zand en het beklimmen van de duinen heeft niemand het meer koud en geniet je van het on-Nederlandse landschap. Zin om na het zandhappen op adem te komen? Strijk dan neer bij het Brabantse biercafé, lunchstek en pannenkoekenhuis De Roestelberg (de-roestelberg.nl). Voor de hond een bak met water en voor de wandelaars een biertje van de tap.

5 Hoge bomen en hunebedden

NAAM: Wandelroute Erfgoed

LENGTE: 9 km

STARTPUNT: Drouwen

ROUTE: gemarkeerde route, zie ook staatsbosbeheer.nl/routes/hondsrug/ wandelroute-erfgoed

BIJZONDER: je ervaart het natuurschoon niet alleen op de grond, maar ook in de lucht. Bij het start- annex eindpunt ligt het Boomkroonpad, een spannende route die over de boomtoppen voert (staatsbosbeheer.nl/activiteiten/ honds-rug/beleef-het-boomkroonpad).

Verlang je naar variatie, dan is deze wandelroute wat je zoekt: heide, weide, bos, vennen én hunebedden; je bent immers in Drenthe. De Hondsrug is een langgerekte zandrug die van Emmen tot in de stad Groningen loopt en behoort tot de hoogste stukken van de provincie. Ga je liever nog verder de lucht in? Ook dan word je op je wenken bediend: bij het start- en eindpunt van de rondwandeling ligt het Boomkroonpad, een spannend pad van 125 meter lang door de boomtoppen. Een aanrader. Maar eerst dus die wandeling, want ook die mag er zijn. Je slentert over smalle, slingerende en brede bospaden, keienweggetjes, dwars over de heide met weidse uitzichten, langs grafheuvels en spiegelende vennen. Weggedoken in je jas (en met een beetje fantasie) waan je je hier in Scandinavië. De route is uitstekend gemarkeerd, maar wel in een bruine schutkleur, dus goed opletten.

6 Zout en zoet

Geen betere plek om een frisse neus te halen

NAAM: Wandelroute Duinen van Texel

LENGTE: 15 km

STARTPUNT: De Cocksdorp, Texel

ROUTE: gratis te downloaden via staatsbosbeheer.nl

BIJZONDER: zout- en zoetwater bepalen het landschap dat een walhalla is voor wintergasten.

Bewaar Texel niet voor de zomer, want ook de winterse waddennatuur is eindeloos mooi. De zilte zeewind meldt zich al tijdens de overtocht en is een voorbode van een dagje uitwaaien 2.0. De wandeling gaat via Krimbos en golfbaan naar de Hanenplas. Zomers zie je hier bouwland, maar als de duinvallei in de winter onderloopt, oogt-ie weer als de oorspronkelijke duinplas. Het volgende hoogtepunt (letterlijk) is het zicht over de Slufter, Hanenplasduinen en polder Eierland. Anno 1855 wilde men de strandvlakte nog inpolderen, maar de zee besloot anders en brak dwars door de dijk heen. Het gat dat ontstond was niet meer te dichten en nog steeds rolt het water hier dagelijks naar binnen en vult de kreken van de Slufter. Een zilt landschap waar kwelderplanten floreren en vogels af en aan vliegen. In het binnendijkse gebied zuidelijk van de Slufter heerst het zoete water. Van het hoge duin Bertusnol kijk je uit over de duinmeren van De Muy waar tegen het einde van de winter de aalscholvers en lepelaars neerstrijken. De wandeling eindigt bij Ecomare met zijn zeehonden- en vogelopvang, al kun je de route ook laten afbuigen naar het strand mét strandtent.

Dit artikel komt uit:
Margriet - Editie 1 - 2022

Margriet - Editie 1 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer