Zaak neergestoken advocaat moet over van Hoge Raad

In 2017 werd een advocaat in Zoetermeer met een mes in haar gezicht en haar hoofd gestoken. De strafzaak tegen de veroordeelde Yassine D. moet nu over. Hoe zit dat precies?

Op 26 september 2017 wordt het slachtoffer in de spreekkamer van haar kantoor na een kort gesprek met een potentiële cliënt over een echtscheiding aangevallen met een stanleymes. Daarbij raakt ze zeer ernstig gewond. Onbekend blijft wat de aanleiding voor de steekpartij is. Ook de identiteit van de dader is tot op de dag van vandaag een mysterie. Wel worden er twee mannen in de boeien geslagen, onder wie Yassine D. Samen met de man die heeft gestoken en een chauffeur zouden zij van Amsterdam naar Zoetermeer zijn gereisd. Tegen D. legt het gerechtshof vorig jaar in hoger beroep negen jaar en tien maanden cel op. D. mag dan weliswaar niet zelf gestoken hebben, het hof houdt hem wel verantwoordelijk voor het medeplegen van een moordpoging. D. stapt na de uitspraak naar de Hoge Raad. Een van de juridische bezwaarpunten gaat over – en let op, nu wordt het ingewikkeld – ‘opzet op de dood’, die het hof bewezen heeft verklaard. Simpel gezegd betekent dit dat D. de wil zou hebben gehad om de advocaat om het leven te brengen. De Hoge Raad stelt D. nu echter in het gelijk en oordeelt dat hij inderdaad contact heeft gehad met de medeverdachten, maar dat dat niet per se hoeft te betekenen dat hij ook zelf ‘opzet op de dood’ heeft gehad. Bovendien heeft het hof dat in zijn uitspraak onvoldoende toegelicht, stelt de Hoge Raad. Daarom moet de zaak opnieuw worden behandeld. Voor D. een kans om een lagere (of geen) straf te krijgen.

WINNAAR VAN DE WEEK

ARTHUR BRAND

Hij spreekt zelf over zijn mooiste vondst ooit. Kunstdetective Arthur Brand, die een indrukwekkend cv heeft met betrekking tot het terugvinden van gestolen kunst (hij haalde onder meer een in 1999 gestolen Picasso boven water), keek vreemd op toen er ’s avonds rond 22.30 uur bij zijn huis in Amsterdam nog werd aangebeld. Toen hij de deur opende, was er niemand meer te zien, maar lag er wel een doos op de stoep. Bij het openen daarvan bleek er een eeuwenoude relikwie in te zitten die vorige maand in Frankrijk was gestolen. Het gaat om een gouden kistje met daarin twee loden buisjes, waarvan katholieken geloven dat daarin het bloed van Jezus Christus zit dat na de kruisiging zou zijn opgevangen. Over de dief is niets bekend. Zoals Brand tegen de NOS zegt: “Het is een godsgeschenk dat het kunstwerk voor mijn deur is gezet.”

VERLIEZER VAN DE WEEK

COCAÏNEHANDEL

Het afgelopen halfjaar is er voor een recordlading onderschept in de cocaïnestroom richting de Rotterdamse haven. Douaniers in Ecuador, Costa Rica, Panama en Brazilië visten volgens het AD 47.000 kilo wit poeder uit de containers die Nederland als eindbestemming hadden. Dat is ruim anderhalf keer zoveel als in de eerste zes maanden van het recordjaar 2021. Dat we de cocaïnehandel daarom hebben gebombardeerd tot verliezer van de week is eerlijk gezegd niet helemáál terecht, want hoewel er dus veel coke achterblijft in Zuid-Amerika, komen er nog steeds vele tienduizenden kilo’s deze kant op. Hoeveel precies is onbekend. Van de 4,5 miljoen containers die jaarlijks in de Rotterdamse haven binnenkomen, worden er slechts honderdduizend gecontroleerd.

HARTELOZE DAAD

Home is where the heart is,” staat in zwarte letters op het bordje bij de voordeur van deze woning in Eindhoven. De kans is echter groot dat de bewoner ervan – de 56-jarige Eric V. – niet snel meer in dit huis terugkeert. Vermoedelijk zal hij de gevangenis de komende jaren als zijn thuis gaan beschouwen. Vorige week werd V. aangehouden als verdachte van een dubbele moord in het Belgische dorp Geistingen, net over de grens bij Weert. Hij zou ’s nachts het appartement van zijn ex Marly (35) zijn binnengedrongen met een vuurwapen en haar door het hoofd hebben geschoten. Ook haar neef Martinus (40), die bij haar sliep als een soort beschermengel omdat V. haar al meerdere keren had belaagd, zou hij een kogel door zijn hoofd hebben gejaagd.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

‘Het is heel lastig als je ineens hoort dat de uitspraak nog maanden op zich laat wachten’
Royce de Vries heeft begrip voor de beslissing om door de komst van een nieuwe getuige het vonnis in de moordzaak van zijn vader Peter uit te stellen, maar vindt het ook zwaar om in de wachtkamer plaats te nemen. (Bron: RTL Boulevard)

155

Zoveel miljoen euro trekt het kabinet extra uit om de capaciteitsproblemen bij de rechtspraak op te lossen. Het miljoenenbedrag is grotendeels bedoeld voor het aantrekken en opleiden van extra rechters en rechtbankpersoneel.

Dit artikel komt uit:
Panorama - Editie 29 - 2022

Panorama - Editie 29 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘We kúnnen nu niet eens trouwen’ Hans Klok stelt zomerbruiloft uit
Story

‘We kúnnen nu niet eens trouwen’ Hans Klok stelt zomerbruiloft uit

Een paar maanden geleden wist Hans Klok het zeker: hij wilde in augustus op het strand naast zijn circustent trouwen met zijn grote liefde Dann van Ling. Maar de plannen zijn gewijzigd!

Lees meer
Jouw vrouw, mijn vrouw
Panorama

Jouw vrouw, mijn vrouw

In Den Helder nemen mariniers van mijnenjager Zr. Ms. Vlaardingen afscheid van hun geliefden voordat ze afreizen naar de Middellandse Zee. Daar sluiten zij zich aan bij een divisie van de NAVO die zich daar permanent bezighoudt met het opsporen en onschadelijk maken van mijnen. Veertig mariniers zijn zo’n vijftien weken van huis, maar daar gaat het nu even niet om. Belangrijker is: bij wie van deze mariniers hoort deze dame? Of hoort ze bij geen beiden en kijken ze alleen hun ogen uit? Zouden ze aan haar denken als ze op volle zee zijn? En als ze bij geen van beiden hoort, wie van de twee zet dan nog even snel de eerste stap voordat ze vertrekken? Want bang om een blauwtje te lopen hoeven ze niet te zijn:…

Lees meer
Vooruit, nog ééntje dan…
Flair

Vooruit, nog ééntje dan…

En dan krijg je een drieling. De eerste reactie? Vette paniek. Maar daarna is het een kwestie van alles nemen zoals het komt, weten Anouk, Wendy en Lidy. “De wasmachine staat non-stop aan, helemaal nu ze alle drie in de kwijlfase zitten.”

Lees meer
“Die negenhonderd gulden gaf ik diezelfde dag nog uit”
Libelle

“Die negenhonderd gulden gaf ik diezelfde dag nog uit”

Wie heeft vroeger die eindeloze zomervakantie níet gevuld met geweldig, leerzaam, oersaai, goed- of juist slechtbetaald vakantiewerk? Zestien vrouwen over dat ene onvergetelijke zomerbaantje.

Lees meer
‘Nee, ik heb geen kinderen (EN DAT IS PRIMA)'
Margriet

‘Nee, ik heb geen kinderen (EN DAT IS PRIMA)'

Kinderen krijgen, moeder worden... Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Carla, Eri en Ypie zijn, om verschillende redenen, kinderloos gebleven en dat is helemaal goed zo.

Lees meer