’Ze blijft Hazes maar uitmelken, VERSCHRIK KELIJK!’

Er is een nieuw tv-programma op de buis waar niet iedereen even enthousiast over is. In het muzikale programma ’Hazes Is De Basis’, gepresenteerd door Jeroen van der Boom, brengen ruim twintig artiesten een geheel eigen bewerking van een originele Hazes-hit ten gehore. Op social media waren de eerste reacties erg kritisch. Zangeres Sjoukje Smit (71), die furore maakte onder haar artiestennaam Maggie MacNeal, is vooral vernietigend in haar oordeel over Rachel Hazes: ”Die theetante zit daar de rouwende weduwe uit te hangen om nog meer pegels te verdienen over de rug van haar overleden man.”

Sjoukje, we hebben begrepen dat je niet met veel plezier hebt zitten kijken naar ’Hazes Is De Basis’…

”Och man, verschrikkelijk! Op het moment wordt het dusdanig uitgemolken, dat je bijna een hekel aan de naam Hazes krijgt. En dat komt eigenlijk alleen maar door Rachel. Ik zat te kijken naar dat nieuwe programma en dacht: oh god, wéér zo’n uitgemolken ding! En dat die Jeroen van der Boom daar steeds in meegaat… Maar goed, als ze het leuk vinden, moeten ze het vooral doen, maar ik vind het vreselijk.”

Kun je eens aangeven wat je vooral vreselijk vindt aan het programma?

”Nou, dat die op geld beluste Rachel er zo’n hoofdrol in opeist, dat vind ik nog het meest erge. Als het nou alleen over Hazes ging… Ja, dan zou ik waarschijnlijk ook niet kijken, maar dan viel het nog enigszins mee. Het is extra erg doordat die theetante daar zo zit om de rouwende weduwe uit te hangen en om nog meer pegels te verdienen over de rug van de man met wie ze in scheiding lag. We hebben onderhand ’Hij Gelooft In Mij’, ’Holland Zingt Hazes’ en nu dan ook nog ’Hazes Is De Basis’.

We worden een beetje overvoerd, het is overkill. En dat die Rachel Hazes daar zit met dat semi-ontroerde hoofd en hoe ze daar commentaar op geeft met dat geslis en die lange s-en, sjongejonge. André Hazes zal zonder haar gepush ook heus niet worden vergeten.”

’Semi-ontroerd’? Kun je uitleggen wat je daarmee bedoelt?

”Ja, het gaat haar alleen maar om de pegels. Ik heb geen traan gezien, maar ze was wel heel druk bezig met haar zakdoekje. Ze gingen scheiden hè? Dat was niet voor niks! Ze woonden destijds, zo gaat het verhaal, al apart! Toen ging hij dood en sindsdien hoor je voortdurend hoezeer ze hem mist en hoe erg het allemaal is. Die Hazes is vreemdgegaan, heeft zich klem gezopen en was thuis niet altijd de aardigste, die verhalen kennen we inmiddels allemaal. Hij had al seks met haar toen ze vijftien was, dat kan toch echt niet?! Hij was bijna twintig jaar ouder!”

Hoe vind je dat Rachel omgaat met het erfgoed van André Hazes?

”Uitmelken om er zelf beter van te worden. Dat is wat ze doet. Niets meer en niets minder.

Denk je dat veel mensen het met jou eens zijn?

”Dat weet ik wel zeker. Ik had iets soortgelijks op mijn Facebook-pagina geschreven en van de 350 opmerkingen waren er geloof ik twee die zeiden dat het toch vooral om de muziek van Hazes gaat. Ik las dat ’AD’-mediajournalist Marcus den Blanken zich ook stoorde aan de prominente rol van Rachel in de show. Hij schreef: ’’Hazes Is De Basis’ lijkt een prima format. Alleen jammer dat Rachel Hazes daar heel hypocriet zit te doen. Alsof ze zielsgelukkig was met André. Als zij nou lekker op de achtergrond blijft, kan het best leuk zijn. Dit kun je niet kijken zonder lichte braakneigingen.’ ’Televizier’-journalist Jef Willemsen was het daarmee eens, want hij zei: ’Veertig procent minder anekdotes van Rachel en het is een topformat voor de liefhebber. Nu speelt de muziek een bijrol.’ De mediacritici walgen er dus van en iedereen die ik spreek ook.”

Het klinkt alsof je Rachel niet oprecht vindt.

”Ik vind alles nep aan haar. Een ander vreemd voorbeeld is dat hondje dat ze vorig jaar gered zou hebben op het strand van Barcelona. Ze ging een dagje zonnen en kwam terug met een hondje, want twee meiden liepen op het strand met een puppy te zeulen en wilden ervanaf. Toen heeft Rachel het hondje overgenomen. Leuk voor de foto en het verhaal, maar dat is toch vreemd? Waar is die puppy nu dan? Heb jij er ooit nog iets over gehoord?”

Heb je André Hazes zelf goed gekend?

”Niet persoonlijk, maar ik ben hem wel heel vaak tegengekomen op plekken waar ik ook optrad. Vooral toen we druk waren met de Dutch Divas.”

Heb je zelf weleens iets van hem gezongen?

”Nee, niet professioneel. Wel mee gelald in de kroeg, maar daar houdt het dan ook mee op. Ik kan zijn muziek zeker wel waarderen, ondanks dat ik het zelf niet zou zingen. Wat hij deed, deed hij goed.”

Het past ook niet echt in jouw genre. Je bent met jouw nuchterheid sowieso een beetje een buitenbeentje in de showbizz, toch?

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

”Ik ben inderdaad een beetje het vreemde eendje in de muziekbijt. Het gaat mij namelijk vooral en alleen om de muziek. Ik zit al 51 jaar in het vak, schrijf mijn eigen teksten en schrijf ook muziek voor anderen. Ik ben niet alleen zangeres, maar ook componist en tekstschrijver. Al dat drama eromheen, daar word ik niet goed van. Je hebt in dit wereldje mensen die denken dat ze heel erg goed zijn en zich daar ook naar gaan gedragen. Zo’n Lil’ Kleine en Glennis Grace: die kunnen de weelde ook niet aan! Daar ben ik niet zo van. En neem nou zo’n René le Blanc, die vindt zichzelf ook zo ontzettend goed en de beste zanger van Nederland. Ik ben altijd met mijn beide benen en in alle nuchterheid op de Hollandse grond blijven staan.”

Met die sterallures had je vroeger al te maken toen je met Willem Duyn het duo Mouth & MacNeal vormde. Willem betrok het succes van jullie als duo vooral op zichzelf.

”Klopt. Als we applaus kregen, ontving hij dat alsof het vooral voor hém was. Alles was voor Bassie. Als we ergens een restaurant binnenkwamen, schreeuwde hij zo hard ’goedenavond allemaal’ dat iedereen omkeek. Iedereen moest weten wie er zojuist binnen was gekomen. Terwijl ik het liefst ergens in een hoekje ging zitten. Het opzoeken van die aandacht, dat zit gewoon niet in me.”

Wat dat betreft was je ook de enige nietdiva in de Dutch Divas met Marga Bult en Sandra Reemer?

”Dat klopt wel, ja. Sandra was nogal extravagant. De ene keer mankeerde er iets aan de kleedkamer, de andere keer was het soort publiek niet goed. Ik heb me geregeld in een bezemkast staan omkleden, wat maakte mij dat nou uit? Ik kwam om te zingen en de mensen te vermaken. Binnen de Dutch Divas klonken weleens andere geluiden en dat botste soms, waardoor we ook weleens een mediator hebben ingeschakeld om ervoor te zorgen dat het wat beter boterde tussen ons. Als presentatrice heb ik verscheidene tv-programma’s gedaan en ik hoorde dan vaak dat ik het gewone meisje was van iedereen. Ik was gewoon een meisje en ik zong toevallig. Zo voel ik dat nog steeds. Ach, waarom maak ik me eigenlijk zo druk over het wel en wee in de showbizz… Wat er zich momenteel in Oekraïne afspeelt, is pas echt een groot drama.”

’Ik heb geen traan gezien, maar Rachel was wel heel druk bezig met haar zakdoekje’
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen