Tijdschrift.nl logo
INSPIRATIE

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

KASTANJEROOMTAART RECEPT OP BLZ.116 Houten taartschaal € 69,-(endeavorwoodworks.com)
Met kastanjeroom en gehakte chocolade

KASTANJEROOMTAART

Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het beslag in de springvorm en strijk glad. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in 60-70 min. goudbruin. De taart is gaar als een satéprikker die je er in het midden insteekt er schoon en droog uitkomt. Laat 15 min. afkoelen in de vorm, laat dan verder afkoelen buiten de vorm op een rooster. Klop de slagroom tot er zachte pieken ontstaan. Spatel de overgebleven 100 g kastanjepuree er luchtig door. Zet de afgekoelde taart op een plateau of groot plat bord, verdeel de kastanjeroom erover en bestrooi met de gehakte chocolade.

KAKIFRUITCOCKTAIL Serveer de cocktails op een houten bord, met in elk glas een mooi lepeltje en een schijfje kakivrucht. Houten bord € 16,95, glazen € 1,95 p.st. (dille-kamille.nl)

KAKIFRUITCOCKTAIL

Voor 4 personen: voor de kakipuree: 2 kakivruchten, geschild en in kleine stukjes • 2 steranijs • 2 kaneelstokjes • rasp en sap van 1 sinaasappel • 2 el ahornsiroop.
Voor de cocktail: per glas: 1 el kakipuree • 20 ml whisky • 3-4 druppels oranjebitter • koude groene icetea, naar smaak • 1 kaki in dunne plakjes en gehalveerd, om te garneren. Extra: blender

Doe alle ingrediënten voor de puree in een pan en laat op laag vuur ca. 10 min. koken tot het fruit zacht is. Verwijder de specerijen en pureer het mengsel in de blender tot een gladde massa. Laat deze volledig afkoelen. Meet per glas de ingrediënten voor de cocktail af en vul aan met zo veel icetea als gewenst. Garneer elk glas met een plakje kakivrucht en serveer meteen.

KRUIDIGE PRUIMEN OP SIROOP

KRUIDIGE PRUIMEN OP SIROOP

Voor 8 personen: 1 kg pruimen, gewassen en gehalveerd • 400 g fijne kristalsuiker • 100 ml water • 200 ml rode wijn • 6 kardemompeulen • 3 kaneelstokjes • 4 steranijs • 4 kruidnagels • 1 handje gedroogde rozenblaadjes

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Doe de pruimen in een zware pan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Kook op middelhoog vuur ca. 25 min. tot de pruimen gaar zijn en je een mooie siroop hebt. Laat afkoelen en dien op, bijvoorbeeld met yoghurt of karnemelk-ijs.

OOGSTGEVOEL

Makkelijk en decoratief: vul een krat of mand met mooie (sier)pompoenen voor het ultieme oogst-gevoel. Ga bijvoorbeeld bij een lokale boer langs voor pompoenen die zowel prachtig als eetbaar zijn. Twijfel je of een pompoen eetbaar is, snijd hem dan open. Zitten er geen pitjes in, dan is het bijna zeker een sierpompoen die niet geschikt is om op te eten.

Tip:

EEN KLEIN BOEKETJE IS OOK HEEL LEUK ALS DECORATIE BIJ ELK BORD OP TAFEL.

ASSISTENT STYLING: NOORTJE REMMERSWAAL. ASSISTENT FOODSTYLING/KOK: ELISE HENRY.LOCATIE: BOSHUT NAARDEN. NIET VERMELDE MEUBELS EN ACCESSOIRES ZIJN PRIVÉBEZIT

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer