
INSPIRATIE
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade

KASTANJEROOMTAART
Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het beslag in de springvorm en strijk glad. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in 60-70 min. goudbruin. De taart is gaar als een satéprikker die je er in het midden insteekt er schoon en droog uitkomt. Laat 15 min. afkoelen in de vorm, laat dan verder afkoelen buiten de vorm op een rooster. Klop de slagroom tot er zachte pieken ontstaan. Spatel de overgebleven 100 g kastanjepuree er luchtig door. Zet de afgekoelde taart op een plateau of groot plat bord, verdeel de kastanjeroom erover en bestrooi met de gehakte chocolade.


KAKIFRUITCOCKTAIL
Voor 4 personen: voor de kakipuree: 2 kakivruchten, geschild en in kleine stukjes • 2 steranijs • 2 kaneelstokjes • rasp en sap van 1 sinaasappel • 2 el ahornsiroop.
Voor de cocktail: per glas: 1 el kakipuree • 20 ml whisky • 3-4 druppels oranjebitter • koude groene icetea, naar smaak • 1 kaki in dunne plakjes en gehalveerd, om te garneren. Extra: blender
Doe alle ingrediënten voor de puree in een pan en laat op laag vuur ca. 10 min. koken tot het fruit zacht is. Verwijder de specerijen en pureer het mengsel in de blender tot een gladde massa. Laat deze volledig afkoelen. Meet per glas de ingrediënten voor de cocktail af en vul aan met zo veel icetea als gewenst. Garneer elk glas met een plakje kakivrucht en serveer meteen.


KRUIDIGE PRUIMEN OP SIROOP
Voor 8 personen: 1 kg pruimen, gewassen en gehalveerd • 400 g fijne kristalsuiker • 100 ml water • 200 ml rode wijn • 6 kardemompeulen • 3 kaneelstokjes • 4 steranijs • 4 kruidnagels • 1 handje gedroogde rozenblaadjes






Doe de pruimen in een zware pan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Kook op middelhoog vuur ca. 25 min. tot de pruimen gaar zijn en je een mooie siroop hebt. Laat afkoelen en dien op, bijvoorbeeld met yoghurt of karnemelk-ijs.

OOGSTGEVOEL
Makkelijk en decoratief: vul een krat of mand met mooie (sier)pompoenen voor het ultieme oogst-gevoel. Ga bijvoorbeeld bij een lokale boer langs voor pompoenen die zowel prachtig als eetbaar zijn. Twijfel je of een pompoen eetbaar is, snijd hem dan open. Zitten er geen pitjes in, dan is het bijna zeker een sierpompoen die niet geschikt is om op te eten.

Tip:
EEN KLEIN BOEKETJE IS OOK HEEL LEUK ALS DECORATIE BIJ ELK BORD OP TAFEL.
ASSISTENT STYLING: NOORTJE REMMERSWAAL. ASSISTENT FOODSTYLING/KOK: ELISE HENRY.LOCATIE: BOSHUT NAARDEN. NIET VERMELDE MEUBELS EN ACCESSOIRES ZIJN PRIVÉBEZIT