Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Zieke Jane Fonda wil lijdensweg voorkomen

Volgende maand hoopt Jane Fonda 85 kaarsjes uit te blazen. De actrice houdt er rekening mee dat het haar allerlaatste verjaardag zou kunnen zijn, want haar gezondheid laat haar steeds meer in de steek.

DOOR JOËL POLLEMANS
FOTO BRUNOPRESS

Jane Fonda heeft altijd oergezond geleefd. Maar dat verantwoorde voeding, voldoende beweging en een goede nachtrust geen garanties zijn om niet ziek te worden, weet ze inmiddels als geen ander. De actrice – die doorbrak als seksbom in Barbarella (1968) en nu nog speelt in de tv-serie Grace and Frankie – ging niet alleen vrijwillig onder het mes om iets aan zichzelf te laten verfraaien. Jane zag zich ook gedwongen om meermaals te worden geopereerd. ‘Ik heb váák kanker gehad, doordat ik zo’n zonaanbidster was,’ onthulde ze in 2019 in Vogue. ‘Ik moest geregeld naar de dermatoloog om plekjes te laten wegsnijden.’ Een jaar daarvoor moest er zelfs een onderlipgezwel worden verwijderd! Jane, die in 2016 al een borstamputatie vanwege ‘die rotziekte’ onderging, noemde haar strijd tegen kanker ‘een doorlopend proces’. Dat ís in haar geval ook zo, want afgelopen september deelde Jane op haar Instagrampagina lymfeklierkanker te hebben, waarvoor ze toen al zes maanden chemotherapie kreeg. Jane schreef zich ‘redelijk goed’ te voelen en hoop te hebben op genezing. Inmiddels realiseert ze zich dat het ook ineens afgelopen kan zijn. ‘Ik ben ook klaar om te sterven,’ vertelde ze onlangs aan Entertainment Tonight. ‘Het is niet zo dat ik nu meteen wil gaan, maar ik ben me ervan bewust dat het eraan zit te komen. Dat is gewoon de realiteit.’ Jane hoopt wel dat een lijdensweg haar bespaard blijft. Ze wil een waardig einde, na een roerig, rijk bestaan, waarin nu haar vrienden en kinderen het belangrijkst zijn.

‘Ik heb een geweldig leven gehad’
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Jane’s eerste echtgenoot, regisseur Roger Vadim, schonk haar dochter Vanessa. Met vredesactivist/politicus Tom Hayden, haar tweede man, kreeg ze zoon Troy en adopteerde ze de Afrikaanse Mary Williams. Daarna was Jane tien jaar getrouwd met CNN-oprichter Ted Turner. In 2009 vond ze nieuw geluk bij muziekproducent Richard Perry, maar begin 2017 strandde deze relatie. Sindsdien hoeft Jane geen partner meer. Haar dierbaren overladen haar met liefde en maken haar nog steeds aan het lachen. Jane hoopt nog een tijdje van hen te mogen genieten. Maar als haar dat niet is gegeven, heeft ze er vrede mee. ‘Ik heb een geweldig leven gehad.’

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer