Zieke Jane Fonda wil lijdensweg voorkomen

Volgende maand hoopt Jane Fonda 85 kaarsjes uit te blazen. De actrice houdt er rekening mee dat het haar allerlaatste verjaardag zou kunnen zijn, want haar gezondheid laat haar steeds meer in de steek.

Jane Fonda heeft altijd oergezond geleefd. Maar dat verantwoorde voeding, voldoende beweging en een goede nachtrust geen garanties zijn om niet ziek te worden, weet ze inmiddels als geen ander. De actrice – die doorbrak als seksbom in Barbarella (1968) en nu nog speelt in de tv-serie Grace and Frankie – ging niet alleen vrijwillig onder het mes om iets aan zichzelf te laten verfraaien. Jane zag zich ook gedwongen om meermaals te worden geopereerd. ‘Ik heb váák kanker gehad, doordat ik zo’n zonaanbidster was,’ onthulde ze in 2019 in Vogue. ‘Ik moest geregeld naar de dermatoloog om plekjes te laten wegsnijden.’ Een jaar daarvoor moest er zelfs een onderlipgezwel worden verwijderd! Jane, die in 2016 al een borstamputatie vanwege ‘die rotziekte’ onderging, noemde haar strijd tegen kanker ‘een doorlopend proces’. Dat ís in haar geval ook zo, want afgelopen september deelde Jane op haar Instagrampagina lymfeklierkanker te hebben, waarvoor ze toen al zes maanden chemotherapie kreeg. Jane schreef zich ‘redelijk goed’ te voelen en hoop te hebben op genezing. Inmiddels realiseert ze zich dat het ook ineens afgelopen kan zijn. ‘Ik ben ook klaar om te sterven,’ vertelde ze onlangs aan Entertainment Tonight. ‘Het is niet zo dat ik nu meteen wil gaan, maar ik ben me ervan bewust dat het eraan zit te komen. Dat is gewoon de realiteit.’ Jane hoopt wel dat een lijdensweg haar bespaard blijft. Ze wil een waardig einde, na een roerig, rijk bestaan, waarin nu haar vrienden en kinderen het belangrijkst zijn.

‘Ik heb een geweldig leven gehad’
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Jane’s eerste echtgenoot, regisseur Roger Vadim, schonk haar dochter Vanessa. Met vredesactivist/politicus Tom Hayden, haar tweede man, kreeg ze zoon Troy en adopteerde ze de Afrikaanse Mary Williams. Daarna was Jane tien jaar getrouwd met CNN-oprichter Ted Turner. In 2009 vond ze nieuw geluk bij muziekproducent Richard Perry, maar begin 2017 strandde deze relatie. Sindsdien hoeft Jane geen partner meer. Haar dierbaren overladen haar met liefde en maken haar nog steeds aan het lachen. Jane hoopt nog een tijdje van hen te mogen genieten. Maar als haar dat niet is gegeven, heeft ze er vrede mee. ‘Ik heb een geweldig leven gehad.’

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen