‘zij draagt jouw leren jasje’, zei mijn moeder’

GISTEREN VERKOCHT IK EEN LEREN JASJE OP EEN KLEDINGAPP. IK KOCHT het toen ik 25 was, mijn moeder haalde me ondanks de prijs over om het te kopen. “Práchtig, daar ga je lang plezier van hebben.” Ik kreeg complimenten van mannen en vrouwen, totdat ik het op een zomeravond in mijn thuisstad in de kroeg vergat.

De volgende dag belde ik of ze het hadden gevonden. De eigenaar zei geen jasje te hebben gezien, zijn personeel ook niet.

Er gingen maanden voorbij waarin ik weleens midden in de nacht wakker schrok, spijt dat ik het in de kroeg had laten hangen. Het duurde een halfjaar voordat ik een nieuw vond, dat bijna even mooi was.

Op een donderdagavond – ik was toevallig in Limburg – at ik met mijn ouders een pan mosselen in een bruin café. Er kwam een meisje binnen dat rechtstreeks naar achteren liep, de trap omhoog naar de keuken.

“Zij draagt jouw jasje”, zei mijn moeder. “Mijn leren jasje?”, vroeg ik. Ze knikte zelfverzekerd met haar ogen dicht, terwijl ze een mossel van zijn schelp ontdeed.

“Je denkt dat het míjn jasje is, bedoel je?”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

“Is jouw jasje. Heeft zij nu aan.” Ik kon de kalmte van mijn moeder niet goed plaatsen. We zwegen even. “Maar dan ga ik het terugvragen”, zei ik. Ze haalde haar schouders op, op een manier alsof ze wilde zeggen: ik zeg alleen maar wat ik zag.

“Wat is er aan de hand?”, vroeg mijn vader, die zich bewust werd dat er iets gaande was. “Mama zegt dat dat meisje in de bediening mijn jasje draagt.”

“Ja, nou en?”, zei hij. “Je hebt een nieuw.” Dit was de trigger om mijn jasje terug te halen. Mijn ouders zeiden alvast af te rekenen en buiten op me te wachten. Ik liep de trap op naar de keuken, mijn knieën knikten. Ik sprak het meisje zo vriendelijk mogelijk aan.

“Je had zo’n mooi jasje aan bij binnenkomst, waar is dat van?” Ze lachte. “Heb ik van een vriendin gekregen.” Ik wist genoeg. “Dan is het mijn jasje,” zei ik, “ik heb het in de kroeg laten hangen.” In haar nek waren vlekken te zien. “Nee, sorry”, zei ze, en ze liep de drukte van de keuken in. De bazin kwam erbij. Ik vertelde het verhaal, volledig buiten adem. Het leek haar sterk, maar ze vroeg me mijn nummer achter te laten. Buiten stonden mijn ouders te wachten op de ontknoping, zoals klasgenoten op de gang wachten tot hun medeleerling uit een mondeling komt. “Heb je het gehaald?”

Terwijl we naar huis liepen vertelde ik de penibele situatie na. Mijn moeder maakte een schrapend keelgeluid van ontsteltenis, zij was degene die het toch maar mooi had gezien! Mijn vader zei pas iets toen we thuis met zijn tweetjes voor de tv zaten. Hij keek me aan, kreeg een kleur van trots en verlegenheid en zei: “Godsamme, dat had ik toch nooit gedurfd.” De volgende dag belde de bazin, ik kon het jasje komen halen.

Dit artikel komt uit:
LINDA. - Editie 213 - 2022

LINDA. - Editie 213 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer