Zij van hazes heeft er weer zin in en iedereen mag het horen let there be rox!

Pak de tissues er maar vast bij: kijkcijferhit Beste Zangers begint aan een vijftiende seizoen. In de eerste aflevering staat zangeres Roxeanne Hazes (29) centraal. Haar deelname aan het programma betekende veel voor haar, vertrouwde ze ons toe.

ZE WAS AL EEN PAAR KEER gevraagd om mee te doen met Beste Zangers, maar steeds had Roxeanne Hazes nee gezegd. Ook al vond ze het een eer om gevraagd te worden voor een van haar lievelingsprogramma’s. Muzikanten die zes dagen lang op een prachtige locatie elkaars nummers zingen en over muziek en het leven praten: wat is er nou mooier? Maar ja, die heimwee. “Als je meedoet aan Beste Zangers is het niet de bedoeling dat je iemand meeneemt,” zegt Roxeanne. “Dat snap ik wel, want je moet juist klikken met je collega’s. Dan ontstaan de mooiste gesprekken. Maar voor mij was dat de reden om nee te zeggen, want ik heb een heel nare vorm van heimwee. Daar zitten nogal wat trauma’s achter uit mijn jeugd, waar ik in het programma meer over vertel.” Waarom ze toch ja zei? Haar verloofde Erik Zwennes mocht van AvroTros bij hoge uitzondering tóch mee naar Sevilla, waar de jubileumeditie werd opgenomen. “Ik hoef hem de hele dag niet te zien, maar wil ’s avonds gewoon in bed stappen bij mijn partner. Om te ontladen en me niet zo verdomd alleen te voelen. Want dat gebeurt anders: dan word ik echt fysiek ziek van eenzaamheid. Gelukkig mocht het. Ik heb daar in Sevilla echt de meest bijzondere tijd van mijn leven beleefd.”

Jongerenvakantie

Voor veel muzikanten is Beste Zangers een onvergetelijke ervaring – voor sommigen betekende het zelfs een keerpunt in hun carrière. Zo brak Davina Michelle door met haar versie van Glen Faria’s Het duurt te lang en werd metalzangeres Floor Jansen ineens een Bekende Nederlander na haar duet met operazanger Henk Poort – die twee zijn nog altijd bevriend. Ook dit seizoen zijn er innige vriendschappen ontstaan. Bijzonder, want lang niet alle deelnemers (Claudia de Breij, Blanks, Nielson, Ferdi Bolland, Sarita Lorena, Jaap Reesema en Roxeanne, dus) kenden elkaar voordat ze het vliegtuig in stapten. “Ik kende alleen Jaap al wat beter, omdat we samen liedjes hebben geschreven”, zegt Roxeanne. “Claudia sprak ik vaak via Instagram, maar had ik nog nooit ontmoet. Sarita ook niet, dus met haar ben ik van tevoren alvast gezellig gaan DM’en. En van Ferdi kende ik alleen zijn repertoire.” Het was een goede match: de deelnemers hebben nog steeds intensief contact met elkaar. “We zijn maar zes dagen weggeweest, maar het waren lange dagen”, verklaart Roxeanne. “Je hangt met elkaar in het restaurant, bij het zwembad, lekker bij elkaar op de kamer. Het is echt een soort jongerenvakantie, maar dan chiquer, haha. Als je bijna 24 uur per dag samen bent, schept dat een heel intensieve band.” Iedereen ontwikkelde een eigen rol binnen de groep. Zo ontpopte Ferdi zich tot nestor, bleek Jaap de grootste grappenmaker en werd Roxeanne de ‘moeder van de groep’ genoemd. “Ik was op de eerste dag al dingen aan het regelen. Zo had ik net gehoord dat handbagage in het ruim moest, toen Niels het vliegtuig binnenkwam met een trolley. Ik ging meteen naar hem toe: ‘Hij moet het ruim in!’ En als iemand vroeg hoe laat we ergens moesten zijn, riep ik alweer: ‘Half twaalf!’”

‘DOOR BESTE ZANGERS VOND IK HET PLEZIER IN MUZIEK MAKEN TERUG’

Huilen op de bank

Het samenzijn met andere muzikanten deed Roxeanne goed. Ze vond zelfs het plezier in muziek maken terug. “Dat was ik even kwijt, ja. Door die coronaperiode wist ik niet meer zo goed waar ik aan toe was; ik stond zo lang stil. Dat maakte me onzeker. Nu voelde ik ineens: dit is geen werk, dit zijn gewoon muzikanten onder elkaar die doen wat ze het liefste doen. We hebben heel bijzondere gesprekken gevoerd.” Dat iedereen straks op tv kan meeluisteren, maakt Roxeanne niks uit. “Er zijn heus wel dingen die ik voor mezelf wil houden, maar over het algemeen ben ik heel open, ook op Instagram. Ik spreek me uit over body positivity, over niet goed in je vel zitten en in therapie gaan. Laatst heb ik nog verteld over mijn miskraam en hoeveel steun ik toen aan Erik had. Onderwerpen waar mensen niet snel over praten en waarmee ik anderen kan helpen. Kwetsbaar durven zijn is juist mijn kracht.”

En daar zijn ze: de Beste Zangers van dit seizoen. Plus Jan Smit.

‘GAANDEWEG KREEG IK STEEDS MEER ZELFVERTROUWEN’
‘DE EERSTE DIE GAAT JANKEN MOET OP EEN DRANKJE TRAKTEREN’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Over kwetsbaarheid gesproken: geen aflevering van Beste Zangers zonder tranen. In vorige seizoenen zagen we onder anderen Lee Towers, Karsu, Simon Keizer, Maan, Stef Bos en Miss Montreal een traantje wegpinken. Je ontkomt er niet aan, zegt Roxeanne. “Als ik mensen zag huilen in Beste Zangers, dacht ik altijd: hoe kun je zo zijn? Wij namen ons allemaal voor niet te gaan huilen. Ik zei nog in onze appgroep: oké jongens, de eerste die gaat janken moet de rest op een drankje trakteren. Maar geloof me, als je die dagen samen zo intensief beleeft en op die bank de mooiste verhalen worden verteld, komen die hartstikke binnen. Ik was de eerste die huilde, haha.”

Zelfvertrouwen

Het waren dus mooie, lange dagen in Sevilla, maar er moest ook worden gewerkt. Alleen de artiest die centraal staat, krijgt even vrij. Dan kan de rest ongestoord in diens repertoire duiken en wordt die persoon tijdens de optredens écht verrast. “Bij elke collega zocht ik naar raakvlakken, want ik wilde een liedje uitkiezen waar ik me in kon vinden,” zegt Roxeanne. “Daarna kwam het allerleukste: dat lied in een eigen jasje stoppen.” En nee, dat is geen levensliedjasje – Roxeanne zet haar vaders muziek thuis nooit op en keek laatst pas voor het eerst een concert terug. “Mijn kind vroeg er heel lief naar. Toen heb ik mijn vaders concert uit het Concertgebouw in 1982 opgezet. Hij had daar ongeveer mijn leeftijd, was fit en goed bij stem, fantastisch. Daar kan ik nu wat meer naar luisteren, omdat ik mijn eigen muzikale weg heb gevonden.” Haar eigen muziekstijl noemt ze ‘levenspop’: een mix van rock, pop, r&b en dance. “Ik luister naar heel veel genres en laat me vooral inspireren door liveacts.” Toch was het bewerken van andermans muziek best een uitdaging. “Sarita maakt bijvoorbeeld latinmuziek, niet per se een genre dat me na aan het hart ligt. Maar ik heb toch een liedje van haar naar mijn hand weten te zetten: net zo sexy als haar versie, maar wel een beetje naar de Nederlandstalige pop getrokken.” Of dat in goede aarde viel? Daar mag ze nog niks over verklappen. “Maar de eerste keer dat ik een nummer moest zingen, was ik ongelooflijk nerveus. Je hoopt toch dat het goed uitpakt. Toen ik de beelden terugkeek, zag ik mezelf echt zoeken: hoe ga ik dit geloofwaardig en vol zelfvertrouwen doen? Gaandeweg zag ik dat zelfvertrouwen steeds meer komen. Op een gegeven moment had ik zelfs een beetje schijt.” En wat als je andermans versie van je liedjes helemaal niks vindt? “Dan is dat duidelijk op mijn gezicht te zien”, antwoordt Roxeanne. “Maar dat was gelukkig niet het geval. Ik vond alle bewerkingen van mijn nummers fantastisch.” Elk seizoen is er wel één nummer dat miljoenen keren wordt gestreamd. Of er van Roxeanne dit jaar ook hitmateriaal bij zit, durft ze niet te zeggen. “Maar ik heb wel mijn best gedaan en alles gegeven wat ik in me had. En ik ben ongelooflijk trots op het resultaat: een mooi document van mijn leven en een ervaring die niemand me meer afneemt. Als ik opnieuw gevraagd zou worden om mee te doen, zou ik duizend keer ja zeggen.”

TV Beste Zangers, AvroTros, vanaf donderdag 11 augustus

GEEN ANDRÉ VAN DUIN

Presentator Jan Smit: “Elk jaar doen weer artiesten mee die niet voor elkaar onderdoen. Ze verdiepen zich echt in elkaars achtergrond en liedjes.” Toch staat niet iederéén te springen. “André van Duin vindt het programma niet bij hem passen. Jammer, ik zou het leuk vinden als hij meedeed. Al heb ik niks over de deelnemende artiesten te zeggen hoor, daar hebben we een redactie voor. Gelukkig maar, want zo blijft het voor mij ook verrassend. Als alleen maar artiesten zouden meedoen die in mijn playlist staan, zou het eentonig worden!”

Dit artikel komt uit:
Veronica Superguide - Editie 32/33 - 2022

Veronica Superguide - Editie 32/33 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Wie denkt Roxeanne Hazes wel dat zij is?
Nieuwe Revu

Wie denkt Roxeanne Hazes wel dat zij is?

PROFIEL — Het helaas al jaren voortslepende Hazes-familieconflict krijgt een nieuw hoofdstuk door de afzegging van Roxeanne Hazes (29) voor het meezingfeest Holland Zingt Hazes in 2023. Een gemis?

Lees meer
Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!
Story

Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!

Toen de Meilandjes ruzie kregen met hun manager Valérie Lempereur, de vrouw die de markante familie nota bene definitief op de kaart zette, typeerden ze haar ineens als onbetrouwbaar. Valérie, die deze week met een autobiografie komt, kondigt in Story haar zoete wraak aan...

Lees meer
De Engelse Escobar gaat cashen
Panorama

De Engelse Escobar gaat cashen

In november wordt de grote Britse crimineel Curtis ‘Cocky’ Warren (59) vrijgelaten. ‘De Engelse Escobar’ zat dertien jaar vast. In die tijd is er een hoop veranderd. Zo is hij ineens een celebrity geworden.

Lees meer
Geldvragen
MAX Magazine

Geldvragen

FINANCIEEL JOURNALIST JAAP ROELANTS BEHANDELT IEDERE WEEK VRAGEN VAN MAX-LEZERS. Deze week: de gewone consument wordt de dupe van de strijd van de banken tegen crimineel geld. En wanneer stort de bank mijn te veel berekende rente terug?

Lees meer
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer