Zit de vijf al in de klok?

Voor spanjaarden is de tapas aan het einde van de middag een tussendoortje, om een drankje te vergezellen en de honger te stillen – dineren doen ze vaak pas om 21:00 of 22:00 uur. Bij ons kan de borrelplank heel goed de maaltijd vervangen, zeker als je meer maakt dan blokjes kaas en plakjes worst.

RAMON BRUGMAN
MITCHELL VAN VOORBERGEN
MARJOLEIN SCHUMAN

Ben je een liefhebber van wijn, dan ben je vaak ook een liefhebber van borrelhapjes. Op de redactie zijn we dat in ieder geval allemaal en is het elke dag weer geduld hebben tot de vijf in de klok zit, van oudsher bedoeld om aan te geven dat er na 17:00 uur alcohol gedronken mag worden. Daarom ook ligt de Borrelbijbel van Ramon Brugman klaar naast onze wijnkoelkast. We kozen uit dit naslagwerk op een vrijdagmiddag onder andere een cocktail met chips, en twee gerechtjes met vis om te maken. Goed gelukt en onze avond zat meteen vol! In WINE-LIFE mogen we de recepten delen.

ZELFGEMAAKTE BORRELPLANKEN

Ramon Brugman is de kok met de baard uit BinnensteBuiten. Opgeleid als chef-kok en patissier staat hij elke week in de kookstudio van dit KRO-NCRV-programma. Zijn doel is om iedereen de keuken in te krijgen, zonder pakjes en zakjes maar met verse producten, voor iets dat gemakkelijk te maken is en niet te lang duurt. Nu neemt hij ons in een boek mee in de wereld van de borrelhapjes: Van Franse bistro tot hot grill summer en van movie night tot sunday brunch, zoals de ondertitel van deze bijbel zegt. Er staan heldere instructies in en stap-voor-stapfoto’s van de belangrijke basistechnieken. Van klassiekers tot kaasplanken – fijn bij de wijn! – en het zelf maken van toast en chips; met ruim 250 recepten kunnen we iedere avond weer andere zelfgemaakte borrelplanken op tafel zetten.

CREATIEF MET COCKTAIL

Wat waren we vroeger ook verzot op het VPROprogramma Borreltijd (1996), het vervolg op Kreatief met Kurk en een parodie op het RTL 4-programma  Koffietijd – terug te kijken via YouTube! In dit hopeloos humoristische programma van Arjan Ederveen en Tosca Niterink was een terugkerend onderwerp het maken van het mixdrankje van de avond (‘En Ellen, wat kan ik voor je inschenken?’) Hierdoor geïnspireerd kozen we uit Ramons collectie de Bloody Mary. Een cocktail waar een horrorverhaal aan kleeft over de verschijning van de geest van de op een vreselijke manier gestorven Mary. Stiekem hebben we er natuurlijk toch wat sterkedrank aan toegevoegd. De chips, die je overigens ook in de frituurpan kunt bakken, smaken er heerlijk bij. De Franse rillette en Japanse sushirol kosten wat meer tijd om te maken, helemaal als je ook zelf de wasabimayonaise bereidt en de sushirijst kookt, met een azijnmengsel van rijstazijn waarin suiker en zout zijn opgelost. De recepten daarvoor staan ook in het boek.

OVENCHIPS

BEREIDING 20 MINUTEN

DIT HEB JE NODIG1 à 2 aardappels (1 aardappel is ongeveer 1 bakplaat)2 el olie (arachide of zonnebloem) zout

ZO MAAK JE HET

Verwarm de oven voor op 170°C. Schil de aardappel, snij hem in dunne plakjes en spoel die in ruim koud water tot het water helder is. Giet de aardappelplakjes af en dep ze droog.

Leg de aardappelplakjes in een kom en schenk er 2 eetlepels olie over. Meng goed en verspreid de plakjes over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Besprenkel de aardappelplakjes met een beetje zout. Schuif de bakplaat in het midden van de oven, bak de aardappelplakjes 8 tot 10 minuten, keer ze en bak ze nog 6 tot 10 minuten. Laat de chips op de bakplaat afkoelen.

VIRGIN BLOODY MARY MET BLEEKSELDERIJ

Deze cocktail is een topper in de zomer, die dankzij het stengeltje bleekselderij lekker fris en bijzonder is. In feite is de Virgin Bloody Mary een snack en drankje in één, die fris is door de citroen, pittig door de tabasco en hartig door de worcestersaus.

BEREIDING 10 MINUTEN

DIT HEB JE NODIG (10 BORRELGLAASJES)350 ml tomatensap gemalen ijs5 druppels tabasco6 druppels worcestersaus sap van een halve citroen1 stengel bleekselderij

ZO MAAK JE HET

Schenk het tomatensap in een kan met daarin een laag gemalen ijs. Voeg de tabasco, de worcestersaus en het citroensap toe en roer goed.

Schenk de Virgin Bloody Mary in de borrelglaasjes. Snij de bleekselderij in dunne stengels en steek in ieder glas een stengeltje.

RILLETTE VAN GEROOKTE MAKREEL

De Fransen zijn goed in het maken van rillette, die bestaat uit een mengsel met vlees of vis, fijngeplukt en gebonden met ganzenvet. Een rillette is altijd smeerbaar, lekker en smeuïg. Deze rillette van makreel is beslist een aanrader. Ganzenvet of eendenvet is vaak te koop bij de poelier of een goede slager.

BEREIDING 45 MINUTEN

DIT HEB JE NODIG (350 GRAM)1 gestoomde, gerookte makreel80 g ganzen-of eendenvet sap van 1 citroen2 augurken4 takken peterselie zout en peper

ZO MAAK JE HET

Let bij het schoonmaken van de vis goed op dat je alle graatjes verwijdert. Trek eerst het vel van de vis, breek de vis over de lengte doormidden, en verwijder de graat in het midden. De achterkant van de vis heeft geen graten, let echter wel op bij het buikgedeelte, want daar zitten de meeste graten.

Pluk de makreel uit elkaar, doe het vlees in een kom en smelt intussen het ganzenvet (let op dat het niet te warm wordt).

Snij de augurk in zo klein mogelijke blokjes, hak de peterselie fijn en voeg toe aan de makreel. Schep alles voorzichtig om. Let erop dat de makreel niet te fijn wordt.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Schenk de helft van het ganzenvet op de makreel en roer door. Proef de rillette en breng hem op smaak met zout en peper. Roer de andere helft van het ganzenvet door de rillette.

WIJNTIP

Een Chenin Blanc uit de Loire past goed bij het romige en gerookte van dit gerechtje. De zuren uit chenin blanc-druiven bieden tegenwicht aan het vettige. Een Pouilly-Fumé uit dezelfde streek kan ook. Gemaakt van sauvignon blanc die op kalksteen groeit, met soms wat vuursteen, heeft de wijn eveneens frisse zuren en wat rokerigs. Domaine Philippe Raimbault is gelieerd aan Terra Vitis, een organisatie die zich inzet voor een verantwoorde wijze van wijnbereiding en druiventeelt. Hun Pouilly-Fumé heeft het sappige van tropisch fruit gecombineerd met granny smith en citrus.

POUILLY-FUMÉ MOSAÏQUE 2019

WIJNSOCIETEIT.COM | € 20

SUSHIROL MET ZALM

Sushi met zalm is altijd een succes op de borrelplank. Dat komt omdat zalm een lekkere vette vis is, die een perfectie combinatie vormt met sojasaus en wasabi.

BEREIDINGSTIJD 1 UUR

DIT HEB JE NODIG (16 STUKS)200 g verse zalm, om in de sushi te rollen¼ komkommer4 el wasabimayonaise2 norivellen175 g sushirijst1 potje masago (kuit van lodde)1 tl zwart sesamzaad300 g verse zalm, om op de sushi te leggen

ZO MAAK JE HET

Snij de verse zalm en komkommer in lange dunne repen. Schep de wasabimayonaise in een kleine spuitzak.

Leg een velletje nori op een sushimatje. Verdeel hier wat rijst over en maak een laag van ongeveer een halve centimeter dik. Draai het norivel om zodat de rijst onder het norivel ligt.

Schep wat rijst op het norivel (het norivel ligt nu tussen 2 lagen rijst). Leg in het midden van het norivel een paar repen verse zalm en een paar komkommerslierten. Rol het geheel op en duw het voorzichtig in model.

Haal het sushimatje los en pak de sushirol eraf. Snij de zalm die bedoeld is om aan de buitenkant van de sushi te leggen in dunne plakjes. Leg de plakjes zalm op de sushirol en gebruik het sushimatje om ze aan te duwen.

Snij de sushirol in 8 stukken en leg ze op een bord. Herhaal voorgaande stappen met het tweede norivel en de overige ingrediënten. Schep met een lepel een beetje masago op de sushi, spuit er stippen wasabimayonaise op en strooi er een beetje zwart sesamzaad over.

WIJNTIP

Een wijn van pinot blanc en auxerrois uit Zeeland, die vanzelfsprekend past bij vis. Droog met mineralen en een pepertje, maar met het vette van de zalm zwemt ook zoetig fruit naar boven, zoals rijpe peer. SCHOUWEN-D®UIVELAND BLANC 2021 BESTELLEN.DEKLEINESCHORRE.NL | € 17,95

MEER KOKEN MET RAMON BRUGMAN?

BORRELBIJBEL

CARRERA CULINAIR

ISBN: 9789048862627

€ 33,99

Dit artikel komt uit:
WINELIFE - Editie 78 - 2022

WINELIFE - Editie 78 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer
ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels
Landleven

ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels

INGREDIËNTEN Voor de taart 200 g boter, op kamertemperatuur200 g suiker3 eieren200 g bloem2 tl bakpoeder¼ tl zout2 tl pumpkin spice-mix100 g pompoenpuree, afgekoeld Voor de vulling 200 g verse roomkaas125 g poedersuiker250 ml slagroom1 zakje klopfi x100 g pompoenpuree,afgekoeld1 tl pumpkin spice-mix Ter garnering handjevol walnootstukjes8 speculooskoekjes, verkruimeld½ pot zelfgemaakte pompoenkaramel Bereidingswijze Klop de boter met de suiker met behulp van een mixer tot het mengsel bleek en romig is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl u blijft kloppen. Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen boven een kom. Meng met een spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Meng tot er geen klontjes meer zijn. Voeg nu ook de pompoenpuree toe en spatel deze er rustig door. Schep het beslag in een ingevette springvorm (diameter 18-20 centimeter). Bak de cake in…

Lees meer
Het wordt een heerlijke herfst
Party

Het wordt een heerlijke herfst

Duik op een druilerige dag lekker de keuken in om een van deze heerlijke herfstrecepten op tafel te toveren. Die zijn niet alleen heel smakelijk, maar zitten bovendien boordevol vitaminen.

Lees meer
Het seizoen van de pompoen
Glossy

Het seizoen van de pompoen

Wie denkt dat de pompoen alleen met halloween te gebruiken is als lantaarn of uitsluitend als basis dient voor een heerlijke herfstsoep, heeft het goed mis. De pompoen leent zich namelijk uitstekend als decoratie, dat geeft je huis die gezellige herfstvibe. En met zijn nootachtige, ietwat zoete smaak en zachte structuur is de pompoen ook nog eens een zeer veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten uitstekend tot zijn recht komt. Glossy heeft drie smakelijke herfstgerechten met pompoen voor jou in het najaarszonnetje gezet! Zo eet je je gegarandeerd weer vrolijk en houd je een herfstdipje buiten de deur.

Lees meer
PROEVEN VAN DE pure keuken
Nouveau

PROEVEN VAN DE pure keuken

Heerlijke herfstgerechten voor twee uit de keuken van Pascale Naessens, BELGIË’S BOEGBEELD van lekker puur en gezond eten.

Lees meer