Zo overwonnen zij hun winterdip

Het lijkt allemaal rozengeur en maneschijn in het leven van de celebs, maar ook zij hebben in deze donkere dagen soms last van een regelrechte winterdip. Katy perry, naomi judd (zij schreef er zelfs een boek over), lady gaga, bruce springsteen, maar ook gwyneth paltrow moesten al een paar keer een zware depressie overwinnen. Hoe kregen ze dat voor elkaar?

De donkere dagen van de Hollywoodsterren

’Ik al mijn heb hele leven regelmatig van last depressies en angsten’

Lady Gaga

Door haar gulle glimlach zou je denken dat Lady Gaga vast 365 dagen per jaar gelukkig is, maar schijn bedriegt. Ook de succesvolle Gaga heeft regelmatig last van een pittige depressie, en niet alleen in de winter. ”Ik heb al mijn hele leven om de haverklap last van dips en angsten”, bekent de zangeres. Toch heeft ze een manier gevonden om ermee om te gaan. ”Ik heb geleerd dat mijn somberheid nooit kapot kan maken wat goed aan mij is. Mijn advies aan iedereen die met een depressie kampt, is daarom: je moet op de een of andere manier de weg terug weten te vinden naar je eigen grootsheid. Vind dat lichtje dat uit is gegaan. Ik had het geluk dat ik, ergens diep in mezelf verstopt, één klein glinsteringetje vond.” Lady Gaga is zo begaan met mensen die net als zij regelmatig kampen met een depressie dat ze daarvoor zelfs speciaal de Born This Way Foundation heeft opgericht. Hiermee helpt en inspireert ze mensen die kampen met een depressie, maar ook mensen die extreme angsten hebben of worden gepest.

Bruce Springsteen

’Mijn medicijnen zorgen ervoor dat ik mentaal een beetje in balans blijf’

Zanger/gitarist Bruce Springsteen heeft vaker dan hij zou willen last van donkere gedachten. Twee keer in zijn leven had hij te maken met een heel grote mentale dip. Hij kreeg van de arts medicatie voorgeschreven om te zorgen dat hij zich geestelijk wat stabieler voelt. ”Ik heb de afgelopen jaren met veel ellende moeten dealen, met name door onverwerkte gevoelens uit mijn jeugd die boven kwamen drijven. Ik heb ervan geleerd dat het gewicht van onze onverwerkte emoties zwaarder en zwaarder wordt naarmate we ouder worden. En daarmee wordt de prijs die we moeten betalen voor onze weigering om erin te duiken alsmaar hoger.” Bruce kijkt zijn demonen uit zijn verleden tegenwoordig wel aan, maar heeft nog steeds medicijnen nodig om mentaal een beetje in balans te blijven. ”Als ik die medicijnen niet gebruik, dan kan ik wat mijn stemming betreft extreem heen en weer gaan schommelen.” En tot slot met een diepe zucht: ”Het zit bij mij in mijn DNA, want ook mijn vader en opa worstelden regelmatig met hun demonen.

’Met therapie en met hulp van mijn man ben ik uit mijn depressie gekomen’

Katy Perry

Ondanks haar succes kwam hitzangeres Katy Perry rond de tijd van haar vijfde album ’Witness’ tussen 2017 en 2018 in een zware depressie terecht. Ze had wel vaker in haar leven last gehad van een dip, maar zo donker als toen was het in haar mentale wereldje nog niet geweest. ”Ik was zo verschrikkelijk depressief, dat ik niet meer uit bed wilde komen. Meestal kon ik mezelf op eigen houtje wel weer uit een dip krijgen, maar nu was het zo heftig, dat het me in m’n eentje niet lukte.” De zangeres ging in therapie om de depressie te overwinnen. ”Het was een therapie met plantaardige medicijnen, maar je gaat er ook aan de slag om met hulp aan je negatieve gedrag, stemmingen en manieren van denken te werken.” Zo klauterde Katy langzaam maar zeker weer op. Ze zegt daarbij ook enorm geholpen te zijn door haar man, Hollywoodhunk Orlando Bloom. ”Hij is mijn anker en hij is net als ik heel erg bezig met het vinden van een mentale balans in het leven, dus we vullen elkaar heel goed aan. Mede door zijn input ben ik er weer bovenop gekomen. Wat ik vooral van mijn laatste depressie heb geleerd, is dit: het gaat er niet om de reden te vinden waarom je in een diep gat bent gevallen, het gaat er veel meer om hoe je daar weer uitklautert.”

Gwyneth Paltrow

’Ik voelde me net een zombie’

Healthfreak Gwyneth Paltrow is er eigenlijk helemaal niet het type naar om depressief te worden. Ze is juist vaak heel opgewekt en vrolijk. Maar nadat haar zoon Mozes in 2006 was geboren, in de tijd dat ze nog samen was met Coldplayzanger Chris Martin, belandde ze tot haar schrik in een postnatale depressie. ”Ik voelde me net een zombie”, zegt Gwyneth. ”Het was een van de donkerste en pijnlijkste hoofdstukken uit mijn leven.” De actrice overwon haar postnatale depressie zonder medicatie. ”Een dokter schreef antidepressiva voor. Maar ik dacht eigenwijs bij mezelf: als ik ze echt nodig heb, kan ik ze altijd nog nemen. Voor sommige mensen is antidepressiva een lifesaver, maar ik wilde eerst kijken of ik er met alternatieve therapie vanaf kon komen. Ik ging in therapie, begon weer volop met lichaamsbeweging, ik stopte met het drinken van alcohol en ging vroeger naar bed. Dat alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik uit die donkere cirkel kon breken”, aldus Gwyneth.

’Mijn vrienden hielpen me over de depressie heen te komen’

Reese Witherspoon

Velen zouden ook niet van feelgoodactrice Reese Witherspoon verwachten dat ze in haar jeugd al met donkere gedachten kampte. Ze ging op haar 16e in therapie om met haar angsten om te leren gaan. Die angsten leidden bij haar namelijk tot depressies. ”Mijn brein is als een hamster in zo’n renwiel. Ik probeer daar mijn hele leven al mee te dealen”, vertelde de actrice kwetsbaar. Na de geboorte van twee van haar drie kinderen had ze ook nog eens last van postnatale depressies. ”Ik voelde me somberder dan ik me in mijn hele leven had gevoeld. Het was echt beangstigend.” Toen daar enkele jaren later ook nog eens een scheiding bovenop kwam, werd Reese zwaar depressief. Voor haar kwam de hulp niet uit de medische hoek, maar uit haar vriendenkring. ”Mijn vrienden hebben me er destijds bovenop geholpen. Ze stonden voor me klaar, kwamen langs, hielpen me uit bed, zetten me onder de douche, brachten mijn kinderen naar school en zorgden ervoor dat er eten op tafel stond. Zij zijn mijn grote steun geweest in die donkere periode.” Inmiddels is Reese gelukkig veel beter in staat om met haar donkere gedachten om te gaan en valt ze niet meer terug in depressies. ”Ik heb na mijn scheiding onder meer ontdekt dat je in het leven je geluk niet bij anderen moet zoeken, maar dat je daar zelf verantwoordelijk voor bent.”

Naomi Judd

’Het heeft niets met karakter te maken, het is een ziekte van de hersenen’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

De Amerikaanse countryzangeres Naomi Judd kampt ook al jaren regelmatig met zware depressies. Op haar dieptepunt wist ze het echt niet meer, het was zelfs zo erg dat ze erover dacht om van een hoge brug af te springen! ”Ik was zo extreem zwaarmoedig dat ik twee jaar lang zowat niet van de bank af kwam. Ik kon me nauwelijks bewegen, zo depressief was ik.” Volgens Naomi ging het bij haar niet om ongelukkig zijn, maar werden haar depressieve gevoelens veroorzaakt door een chemische onbalans in haar bovenkamer. ”Ik weet zeker: het heeft niets te maken met karakter, het heeft veel eerder te maken met het feit dat je brein niet genoeg van bepaalde neurotransmitters aanmaakt. Het is een ziekte van de hersenen, net zoals er hartziekten bestaan. Mijn brein maakt gewoon niet de geluksstofjes aan zoals dat bij de meeste mensen wel gebeurt. Maar daar heb ik inmiddels medicatie voor gekregen.” Naomi geeft toe dat ook iets anders een rol heeft gespeeld in het krijgen van depressies. ”Ik heb veel tragedies gekend in mijn leven, met name in mijn jeugd, en de gevoelens daarover heb ik jarenlang weggestopt. Maar als je dingen onderdrukt, komt het er later op een ander moment toch opeens nog allemaal uit…” Naomi schreef er heel openhartig over in haar boek ’River Of Time’, waarin ze vertelt over haar jeugdtrauma’s, haar depressies en hoe ze er na een lange weg van therapie en medicatie weer bovenop kwam.

’Ik worstelde met depressies, maar ook met angsten en zelfhaat’

Cara Delevingne

Actrice en supermodel Cara Delevingne had als studente al last van wisselende stemmingen. Iets wat ze naar eigen zeggen van haar moeder heeft, die aan een bipolaire stoornis lijdt. Dat Cara op haar 15e al een bekend model was, de hele wereld over reisde en bakken met geld verdiende, kon niet voorkomen dat ze af en toe flink in de put zat. ”Ik worstelde enorm met depressies, maar ook met angsten en zelfhaat. Zelfs therapie en medicatie hielpen mij niet. Ik ging in plaats daarvan drugs gebruiken en flink party’en. Op een bepaald moment ging het zo slecht met me dat ik serieus overwoog er een einde aan te maken. Ik stond op het punt het te doen, toen ik een liedje op de radio hoorde dat gedraaid werd op de begrafenis van een goeie vriend, die was overleden aan een overdosis. Dat voelde voor mij als een waarschuwing van hem om het niet te doen. En die boodschap kwam binnen.” Vervolgens richtte Cara zich volledig op de ontwikkeling van haar talenten. ”Ik keerde het in mijn voordeel. Ik schrijf namelijk graag muziek en poëzie. Dat komt op een bepaalde manier juist voort uit mijn trauma’s, inclusief alle gebroken harten en nare ervaringen uit mijn kindertijd. Daarnaast ben ik dagelijks aan yoga en meditatie gaan doen.”

Jim Carrey

’Ik wilde echt van die Prozac af…’

Nadat komiek Jim Carrey voor de tweede keer in zijn leven een scheiding meemaakte, kwam hij in zo’n donker gat terecht dat hij de hulp van een psychiater inriep. Zo vrolijk als Jim naar buiten toe overkwam, zo depressief was hij van binnen. Zijn psychiater schreef hem het antidepressivum Prozac voor, wat hem in de eerste periode hielp om geestelijk overeind te blijven. Maar Jim wilde absoluut niet tot de groep mensen gaan horen die levenslang antidepressiva moet slikken om de demonen in hun hoofd te bedwingen. ”Op een bepaald moment wilde ik echt van die Prozac af. Maar je moet dat heel rustig afbouwen. Daarom leerde ik mezelf aan om iedere dag dat ik uit bed stapte mezelf toe te spreken dat het leven enorm de moeite waard is. Ook ben ik heel gezond gaan eten en ben ik natuurlijke supplementen gaan slikken. Dat alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk van de Prozac af ben gekomen en het tegenwoordig veel beter met me gaat!”

Angelina Jolie

In haar pubertijd voelde Angelina Jolie zich op school een buitenbeentje. Ze had niet het gevoel dat ze erbij hoorde en dat maakte haar in haar jonge jaren zwaar depressief. Ze had zoveel last van zelfhaat, dat ze zelfs deed aan automutilatie, oftewel zelfverwonding. ”Om de een of andere reden was het therapeutisch voor me, het ritueel van mezelf verwonden met een mes en de pijn ervan te voelen”, bekende Angelina later. Ze ging zelfs zover dat ze er heel serieus over nadacht om een einde aan haar leven te maken. ”Ik wilde een huurmoordenaar inhuren, zodat het zou lijken op een roofoverval. Zelfmoord is zo heftig voor je naasten, die blijven zich dan vaak hun hele leven afvragen of ze niet wat hadden kunnen doen om het te voorkomen. Bij moord heeft niemand achteraf het gevoel van schuld of verantwoordelijkheid.” Ze pakte de telefoon om een afspraak te maken. Maar zelfs de professionele huurmoordenaar deinsde terug van het bizarre plan en zei tegen Angelina dat ze er eerst nog maar eens twee of drie maanden goed over na moest denken.

Gelukkig voelde Angelina zich na enkele maanden weer beter en zag ze af van het plan. Hoewel de actrice nog altijd bij vlagen last kan hebben van een depressie, gaat ze daar tegenwoordig heel anders mee om. ”Als ik merk dat ik zwaarmoedig ben en moeilijk mijn bed uitkom, dan geef ik daar niet aan toe, maar ga ik juist heel actief iets fysiek doen. Dat haalt me uit mijn hoofd en helpt me enorm om de donkere wolken te laten verdwijnen.”

(Tekst: Onno Lakeman/Foto’s: Getty Images)
’Ik wilde een huurmoordenaar inschakelen zodat het zou lijken op een roofoverval’

Dit artikel komt uit:
Glossy - Editie 4 - 2021

Glossy - Editie 4 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer