
HUIS, TUIN & KEUKEN
Zoet & sappig
Wist je dat perziken het verrassend goed doen in hartige gerechten? Combineer ze met burrata of voeg ze gegrild toe aan een salade met geitenkaas. Probeer maar. Liefs, yvette



Plaatpizza met gedroogde ham & hete honing
LOVE, PEACH & HAPPINESS

Plaatpizza met gedroogde ham & hete honing Zoet, zout en pittig komen hier geweldig goed samen. En met zo’n plaatpizza ben je in één keer klaar, handig!
Voor 4 personen
Voor de pizza
• 1 zakje (7 g) gedroogde gist
• 500 g bloem
• 1 tl zeezout
• handjevol semolina (durumtarwe) om de bakplaat mee te bestrooien
• 200 g mascarpone
• 6 rijpe perziken, in partjes (wilde zijn hier ook geweldig)
• handje rucola
• ca. 90 g gedroogde Italiaanse ham, zoals prosciutto di Parma
Voor de hete honing
• 150 ml vloeibare honing
• 1 ruime tl chilivlokken, of meer naar smaak
• 1 el appelazijn
Los voor het deeg de gist op in 100 ml lauwwarm water en laat 10 min. staan. Doe de bloem in een kom en meng het zout erdoor. Giet de gist met aanhangend water plus ca. 100 ml lauwwarm water bij de bloem en kneed in 10 min. tot een soepel deeg. Dit kan ook in een staande mixer. Dek af met plasticfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Maak ondertussen de hot honey door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Verwarm de oven voor op 225 °C (of heter). Rol de bal deeg uit tot een lap die ongeveer zo groot is als de bakplaat. Bestrooi de bakplaat eventueel met semolina en leg het deeg erop. Besmeer de pizza licht met mascarpone en bestrooi met zout en veel peper. Verdeel de partjes perzik erover. Bak 13-15 min. in het midden van de over. Haal uit de oven, bestrooi met de rucola, drapeer de plakjes ham erover en besprenkel royaal met de hot honey.
Bereidingstijd: 1 UUR EN 40 MIN. Kcal: 760 P.P.

Zoete sesamcobbler
met vanilleroom

Sesamcobbler met vanilleroom De pitten van perziken geven een subtiele nootachtige smaak aan de room. Denk maar aan abrikozenpitten die worden gebruikt als goedkoper alternatief voor amandelen.
Voor 6 personen
Voor de room
• 125 ml slagroom
• de pitten van de perziken (zie hieronder)
• ½ tl vanille-extract of het merg van ½ vanillestokje
Voor de perziken
• 8 (liefst rijpe) perziken, in partjes (zo’n 1,5 kg) (bewaar de pitten!)
• 75 g kristalsuiker
• 2 tl maïzena
• kneep citroensap
Voor het deeg
• 150 g bloem
• 1 el geroosterd sesamzaad + extra voor erover
• 50 g kristalsuiker
• 1½ tl bakpoeder
• snuf zeezout
• 75 g koude roomboter, in blokjes
• 125 ml volle melk of slagroom
Breng de slagroom op laag vuur aan de kook met de perzikpitten en vanille erin. Zet uit zodra het kookt en laat afkoelen. Eerst tot kamertemperatuur, daarna in de koelkast. Laat de pitten er zo lang mogelijk in, dit kan ook de dag van tevoren. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng in een ovenschaal de perziken met de suiker, maïzena en een kneep citroensap. Zet 10 min. in de oven. Meng ondertussen in een kom de bloem, sesam, suiker, bakpoeder en zout. Wrijf er met je vingertoppen de boter door tot een kruimelig mengsel ontstaat. Giet de melk of slagroom erbij en meng kort tot een beslag. Je hoeft het niet te kneden en het hoeft geen glad beslag te worden. Haal de ovenschaal met perzik uit de oven en schep met een lepel klodders beslag over het fruit. Zet 30-45 min. in de oven, tot de bovenkant mooi bruin is. Haal 10 min. voor het einde van de baktijd de schaal uit de oven en bestrooi met nog wat sesamzaadjes (1 el). Zet terug in de oven voor het laatste stukje baktijd. Zeef de room. Geef de koude room bij de warme cobbler.
Bereidingstijd: 55 MIN. BAKKEN. Kcal: 420 P.P.
TAKE IT PEACHY

Plaattaartje
met rozemarijn-frangipane

Plaattaartje met rozemarijn-frangipane Rozemarijn kan net als de perzik zowel hartig als zoet. Hier is z’n houtachtige, kruidige smaak een lekkere aanvulling op het zoete fruit en de romige frangipane.
Voor 6 personen






• 1 rol bladerdeeg, ca. 270 g
• 5-6 rijpe perziken (750 g)
• 150 g boter, op kamertemperatuur
• 100 g lichte basterdsuiker, plus extra
• 150 g amandelmeel
• 1 ei
• 1 citroen, de schil fijngeraspt
• 2 takjes rozemarijn, de naaldjes fijngehakt, plus een takje extra voor de garnering
• ½ tl amandelextract
• 2 el amaretto (optioneel)
• 2 el amandelschaafsel
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg het deeg met het vel bakpapier eronder op een bakplaat. Kerf 1 cm van de rand een rechthoek uit met de achterkant van een mes, zodat een lijst ontstaat. Bak de deegbodem ca. 10 min. voor tot hij licht is opgepoft. Haal uit de oven en duw het midden (het deel binnen de lijst) voorzichtig plat met de achterkant van een lepel, zodat je een platte bodem hebt met een opstaande rand.
Halveer en ontpit de perziken en snijd in dunne plakjes. Klop de boter, basterdsuiker, amandelmeel, ei, citroenrasp, rozemarijn, amandelextract en eventueel een drup amaretto tot een dikke crème. Smeer de frangipane gelijkmatig uit in de deegbak en laat de rand vrij. Bedek dakpansgewijs met de perzikschijfjes. Bestrooi met 1 el basterdsuiker en het amandelschaafsel.
Bak de taart 20 min. en dek dan licht af met een vel aluminiumfolie. Bak dan nog eens 15 min. Zo kan de frangipane nog even mooi oppoffen en garen. Laat de taart helemaal afkoelen op een rooster, hij zal dan weer wat inzakken. Bestrooi voor het serveren met nog wat extra rozemarijn.
Bereidingstijd: 1 UUR EN 10 MIN. Kcal: 450 P.ST.

Noedelsalade
met kip & cashewnoten

Noedelsalade met kip & cashewnoten Dit type salade maak je meestal met mango, maar perzik is een goede stand-in! Ook ideaal om mee te nemen, houd de cashews of pinda’s dan apart en bestrooi de noedels er op het laatst mee.
Voor de salade
• 1 l bouillon om in te pocheren (mag van een blokje)
• 2 kipfilets (300 g), gehalveerd in de lengte
• 200 brede, platte rijstnoedels, gekookt volgens de aanwijzingen op de verpakking
• 4 rijpe perziken, in partjes
• 1 kleine komkommer, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes
• klein bosje munt, basilicum en koriander, blaadjes fijngehakt
• 75 g cashewnoten, geroosterd in een droge koekenpan (pinda’s mogen ook, net zo lekker!)
Voor de dressing

• 1 klein teentje knoflook, geraspt
• 5 el vissaus
• 2 el water
• 1 tl sesamolie
• sap van 1 limoen
• 1 tl kristalsuiker
Breng een pannetje met bouillon tot tegen de kook aan. Leg de kipfilets erin en laat opnieuw tot tegen de kook komen. Zet het vuur uit en laat nog een 10 min. staan. Scheur met je handen de kip in smalle reepjes. Meng alle ingrediënten voor de dressing en proef of-ie in balans is. Het mag zuur, zout en scherp zijn. Schep de rijstnoedels, kip, perzik, komkommer en kruiden om met de dressing. Bestrooi met de cashewnoten.
Bereidingstijd: 15 MIN. Kcal: 395 P.P.
FOTOGRAFIE: SASKIA VAN OSNABRUGGE. STYLING: NANOUK SOUREN-VAN RAMSHORST. FOODSTYLING: NOOR BOERS. PRODUCTIE EN RECEPTUUR: STUDIO VAN BOVEN. ASS. YVETTE: CHARLOT VAN SCHEIJEN. M.M.V. ROOTFOLK.COM, SISSY-BOY.COM