Tijdschrift.nl logo
Culinair

Zoete aardbeien en hartige smaken

Aardbeien laten zich met veel smaken combineren. En dat hoeven niet altijd zoete smaken te zijn. Naast lekkere taartjes delen we daarom ook enkele hartige gerechten met je. Wat dacht je van aardbeien met zalm of met geitenkaas?

Minitaartjes met kwark, griesmeel en aardbeien

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN 400 g aardbeien, 1 el vanillesuiker, boter voor de vorm, 4 eieren, 80 g suiker, 1 snufje zout, 500 g magere kwark, 250 g roomkwark, 100 g tarwegriesmeel, een beetje poedersuiker Voor de topping 1 bekertje zure room, 1 el vanillesuiker, 1 tl citroensap

BEREIDING Verwarm de oven voor tot 175 ⁰C. Maak de aardbeien schoon, snijd ze in vieren en meng ze met de vanillesuiker. Vet 4 ovenschaaltjes-of 1 grote, dat kan ook - in met boter. Splits de eieren. Meng de dooiers met de suiker, zout, magere kwark, roomkwark en griesmeel en schep er drie kwart van de aardbeien doorheen. Klop het eiwit stijf en schep het voorzichtig door het kwark-griesmeelmengsel. Doe het beslag in de vormpjes en bak ze op de middelste trede van de oven in circa 50 minuten goudbruin.

Bestuif de bovenkant met poedersuiker. Roer de ingrediënten voor de topping door elkaar. Garneer de minitaartjes met een toef topping en de rest van de aardbeien.

Bereidingstijd: 15 minuten Baktijd: 50 minuten

Tweekleurige gelei van vlierbloesem en aardbeien

Voor 5 glazen

INGREDIËNTEN Voor de vlierbloesemgelei 20 vlierbloesems, sap van 1 citroen (circa 90 ml), 500 g geleisuiker 2:1 Voor de aardbeiengelei 500 g aardbeien, 500 g geleisuiker 2:1

BEREIDING Schud de vlierbloesems voorzichtig uit. Doe ze met het citroensap en 800 ml water in een kom en laat ze afgedekt minstens 24 uur trekken. Zeef het vocht door een passeerdoek.

Doe het vlierbloesemwater en de geleisuiker in een hoge pan, breng het aan de kook en laat het al roerend minstens 4 minuten borrelend koken.

Vul de voorbereide, heet uitgekookte jampotten tot de helft met de hete gelei. Sluit de potten en laat ze minstens 12 uur afkoelen.

Maak de volgende dag de aardbeien schoon en snijd ze in kleine stukjes. Doe de aardbeien met 800 ml water in een pan en laat ze enkele minuten koken tot ze kleur afgeven. Schenk het mengsel door een passeerdoek.

Doe het opgevangen vocht in een hoge pan, voeg de geleisuiker toe en laat het mengsel minstens 4 minuten pruttelend koken.

Giet de hete gelei voorzichtig op de afgekoelde vlierbloesemgelei en sluit de pot.

Bereidingstijd: 20 minutenWachttijd: 24 uur + 12 uur afkoelen

Bladerdeeg met geitenkaas en aardbeientijmragout

Voor 8 stuks

INGREDIËNTEN boter voor in de vorm, 1 rol bladerdeeg (uit het koelvak), geitenkaas (rolletje), 1 el olijfolie, 1 bosje verse tijm, 500 g aardbeien, 1 el honing, 1 el rodewijnazijn, zout, peper

BEREIDING Verwarm de oven voor tot 180 ⁰C. Bestrijk een muffinvorm met 8 bakjes met boter, snijd het bladerdeeg in 8 gelijke stukken en bekleed de vormpjes daarmee. Ris de blaadjes van de tijmtakjes, maar houd enkele takjes apart om straks mee te garneren.

Snijd het rolletje geitenkaas in 8 stukken en leg ze in het bladerdeeg in de vormpjes. Druppel de olijfolie erover en strooi er wat tijmblaadjes over. Bak de bladerdeeghapjes ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak de aardbeien schoon, dep ze droog en snijd ze in vieren. Meng de aardbeien in een kleine pan met de honing en azijn en verhit ze kort. Voeg de rest van de tijmblaadjes toe. Verdeel de bladerdeeghapjes over vier borden en schep er wat aardbeienragout naast. Bestrooi met zout en peper en garneer met enkele achtergehouden takjes tijm. Lekker met een groene salade met lente-uien.

Bereidingstijd: 15 minuten

Baktijd: 12 minuten

Zalmfilet met aardbeien-pepersaus

Voor 4 personen

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

INGREDIËNTEN 400 g aardbeien, 2 rode uien, 2 el plantaardige olie, 50 ml rosé wijn, 1 teen knoflook, 1 takje rozemarijn, 1 el wittewijnazijn, 1 biologische citroen, 1 tl ingelegde groene peperkorrels, 2 tl sojasaus, 1 tl bruine suiker, zout, 600 g of 4 stuks biologische zalmfilet (of inheemse zalmforel) met huid, een beetje bloem

BEREIDING Maak de aardbeien schoon en snijd ze in vieren. Pel en snipper de ui en fruit die in 1 el olie glazig. Blus af met de wijn.

Pel en snipper de knoflook, en voeg die samen met de aardbeien, rozemarijn en azijn toe aan de wijn. Laat 2 minuten al roerend op laag vuur stoven. Rasp ondertussen de schil van de citroen (circa 1 tl) en pers het sap uit.

Voeg de groene peperkorrels, sojasaus, suiker en citroenrasp toe aan de aardbeiensaus. Breng de saus op smaak met wat zout.

Spoel de zalmfilets koud af, dep ze droog en snijd ze in 4 gelijke stukken. Bestuif de filets rondom licht met bloem. Verhit de olie in de pan en bak de vis op de huidzijde kort op hoog vuur aan. Keer de filets en bak ze nog eens 5 minuten op middelhoog vuur tot de binnenkant zachtroze is.

Druppel er wat citroensap over, strooi er zout over en verdeel ze over 4 borden. Schep de saus op de zalmfilets en geef er witbrood en een groene salade bij.

Bereidingstijd: 20 minutenBraadtijd: 6 minuten

(Brigitte Sporrer (6))

Burrata-brood met aardbeien

Voor 4 porties

INGREDIËNTEN 400 g aardbeien, 4 sneden witbrood, 3 el goede olijfolie, 2 bolletjes burrata, balsamico crème, zout, peper, 1 handvol basilicumblaadjes

BEREIDING Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Bedruppel het brood met wat olijfolie en rooster het in de oven tot het knapperig is.

Maak ondertussen de aardbeien schoon, dep ze droog en snijd ze in vieren.

Bestrijk elke snede brood met een halve burrata, verdeel er 100 g aardbeien overheen en bedruppel die met balsamico crème en olijfolie.

Bestrooi de broodjes vervolgens met peper en zout en garneer ze met de verse basilicumblaadjes.

Bereidingstijd: 10 minuten

Biscuittaart met aardbeien en griesmeel

Voor een springvorm van Ø 20 cm

INGREDIËNTEN 6 eieren, 2 tl citroensap, 150 g suiker, 100 g bloem, 50 g griesmeel, 75 g maïzena, 400 g aardbeien, 1 el poedersuiker + extra, munt voor de garnering

BEREIDING Verwarm de oven voor tot 180 ⁰C met boven-en onderwarmte. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Splits de eieren en klop de eiwitten met het citroensap stijf. Strooi ondertussen langzaam de helft van de suiker erbij. Klop de dooiers met de andere helft van de suiker romig. Meng de bloem met het griesmeel en de maïzena.

Voeg het eiwitmengsel toe aan het dooiermengsel, strooi het meelmengsel daarop en schep alles luchtig door elkaar. Doe het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bak de taart 25-30 minuten in de oven (controleer de gaarheid met een satéprikker). Haal de vorm uit de oven en laat de taart kort afkoelen. Haal de bodem uit de vorm en laat hem verder afkoelen.

Maak ondertussen de aardbeien schoon en halveer de helft van de aardbeien. Snijd de rest van de aardbeien klein en pureer ze samen met 1 el poedersuiker. Breng de puree eventueel verder op smaak met meer poedersuiker en druppel hem over de taartbodem. Laat de puree een beetje over de rand lopen. Beleg de taart rozetvormig met de gehalveerde aardbeien en strooi er poedersuiker over. Garneer de taart voor het serveren met blaadjes munt. Eventueel kun je de taart nog aftoppen met een toef slagroom.

Bereidingstijd: 40 minutenBaktijd: 25 minuten

Tekst: Kati Hofacker Vertaling: Sylvia Emonts Recepten en productie: Nina Becker-Göpner Foto’s: Stockfood (1)

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer