Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Zorgen om Amalia overschaduwen Máxima’s staatsbezoek aan haar geliefde Griekenland

DOOR KYRA RUTGERS
FOTO’S EDWIN SMULDERS, BRUNOPRESS

Willem-Alexander en Máxima arriveren in Griekenland.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrokken afgelopen zondag naar Griekenland voor een driedaags staatsbezoek, dat twee keer eerder werd uitgesteld vanwege corona en de oorlog in Oekraïne. Dat was een bittere teleurstelling, omdat het echtpaar juist uitkeek naar het staatsbezoek in het land waar ze zich altijd heel senang voelen. Niet voor niets hebben ze tien jaar geleden een villa gekocht aan de Argolische Golf, waar ze meermaals per jaar naartoe reizen. ‘Onbetaalbaar’, noemde Willem-Alexander zijn ‘gevoel van vrijheid’ in een interview over hun familievakanties in Griekenland. ‘Met z’n vijven in de boot. Zonder beveiliging, zonder personeel, alleen wij met z’n vijven.’ Ook brengen ze er veel tijd door met de Griekse royals, onder wie oudkoning Constantijn en zijn echtgenote Anne-Marie, prins Nikolaos en prinses Tatiana, met wie ze al jaren goed bevriend zijn. Het staatsbezoek zal echter enigszins overschaduwd worden door de vreselijke situatie waarin de oudste dochter van het koningspaar zich momenteel bevindt. De ernstige bedreigingen van ontvoering of een aanslag aan het adres van kroonprinses Amalia vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad, hebben ertoe geleid dat ze niet in haar Amsterdamse studentenappartement kan verblijven en noodgedwongen in het ouderlijk huis Paleis Huis ten Bosch woont. Tijdens hun recente staatsbezoek aan Zweden kon Máxima haar tranen al nauwelijks bedwingen en ook bij Willem-Alexander spatte het verdriet over het lot van hun dochter van het gezicht. Het moet voor het gezin behoorlijk frustrerend zijn dat niet in te schatten is hoelang ze veroordeeld zijn tot een leven in angst. Een lichtpuntje deze week zal echter de gezinshereniging zijn die na het staatsbezoek plaatsvindt – Alexia heeft herfstvakantie en reist vanuit Wales, waar ze studeert, naar Nederland. Een moment om naar uit te kijken voor Máxima: weer even alle drie haar dochters thuis hebben.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Amalia zag haar studentenleven heel anders beginnen dan gepland.

Hoelang zijn ze veroordeeld tot een leven in angst?

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer